Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

is-geroosterd-brood-gezonder-dan-een-normale-boterham.jpg

Veel mensen denken dat geroosterd brood makkelijker te verteren is en daardoor ook beter voor je darmen. Maar klopt dit wel?

Handig om te weten voordat je een normale boterham in het broodrooster stopt.

Geroosterd brood

Voedingsdeskundige Manon Wouters vertelt aan het AD dat geroosterd brood inderdaad makkelijker te verteren is dan een normale boterham. Dit heeft alles te maken met de hitte die vrijkomt in de broodrooster. Wouters vertelt dat het zetmeel in het brood door het roosteren gedeeltelijk wordt afgebroken door dextrine. Als je een normale boterham neemt, is dit de eerste stap in het verteringsproces. Dus door je brood te roosteren, wordt deze stap over geslagen. Dus het is inderdaad waar dat geroosterd brood beter te verteren is.

Is het gezonder?

Wouters is het er alleen niet mee eens dat het gezonder is. Je moet je darmen juist aan het werk zetten voor een goede spijsvertering en een goede stoelgang, vertelt ze. En juist wanneer je zwaarder verteerbaar voedsel eet, houd je je darmen actief en soepel. Het is dus een fabel dat geroosterd brood gezonder is dan een normale boterham. Maar wanneer je je bijvoorbeeld niet lekker voelt, kun je wel beter een geroosterde boterham nemen. Dit is beter te verdragen en op deze manier houd je je maag en darmen dan wat rustiger.

Lees ook
Onderzoek: ‘Volkoren brood en pasta zijn niet alleen gezond, je leeft er ook langer door’

Calorieën

Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een normale boterham, is niet waar. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën. Wat wel zo is, is dat aan een geroosterde boterham vocht is onttrokken. Er blijft daardoor minder gewicht over, maar het aantal calorieën blijft hetzelfde. Uiteindelijk gaat het erom wat je op je brood dit. Inspiratie nodig? Hier vind je vijf opties voor gezond beleg.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AD
Beeld | iStock

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant