Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gerookte-zalmtijdperk

Het gerookte-zalmtijdperk is definitief voorbij. Na lang stond er vanavond weer een (studenten)pasta op tafel. Met roomsaus en gerookte zalm. Nee, de (duurzame!) zalm kon ons niet meer bekoren. Voor wie de gerookte-zalmsmaak nog niet moe is, geef ik toch het recept.

*Gebruik overigens het liefst gerookte zalmblokjes. Of snijd zelf goede kwaliteit gerookte zalmfilet in blokjes. Zalmsnippers worden vaak van zalmrestjes van mindere kwaliteit gesneden.

Romige schelpjes met gerookte zalm, voor 2

200 g (biologische) pastaschelpjes
1 sjalot, gesnipperd
100 ml witte wijn
100 ml kookroom
100 g zalmblokjes (zie opmerking hier boven*)
verse dille of dragon, gesneden
zout en (citroen)peper

Kook de schelpjes in ruim water met zout beetgaar. Doe de sjalot met de wijn in een steelpan en breng aan de kook. Laat de wijn inkoken tot het sjalotje nog net onder staat. Voeg de room toe en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg naar smaak op het laatst nog een scheutje wijn toe. Giet de pasta af en schep met de zalm door de room. Neem de pan van het vuur en voeg verse kruiden, peper en weinig zout naar smaak toe.

Voor een volledige maaltijd kun je 225 g doperwten uit diepvries in een zeef onder een warme kraan spoelt tot ze ontdooid zijn. Voeg de doperwten aan de saus toe wanneer de saus de gewenste dikte heeft. Zo garen de doperwten nog maar kort verder in de saus en houden ze hun knapperige beet. Verse doperwten komen er overigens ook weer aan, een aanrader!

Ook interessant