Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit zou je nooit moeten doen bij het koken van pasta

pasta-afspoelen.jpg

Bij het koken van pasta geldt een belangrijke don’t. Of je nu spaghetti, macaroni, penne, tagliatelle, farfalle of een andere pastasoort in de pan gooit. Want doe jij dat weleens, je pasta afspoelen? 

We leggen je uit waarom je dat beter niet kunt doen én geven nog meer tips voor het koken van pasta. 

Pasta afspoelen 

Misschien weet jij niet beter, of vraag je je juist af waarom mensen in hemelsnaam hun pasta afspoelen. De gedachte erachter is dat je de pasta zo net als eieren even laat schrikken, waardoor het minder plakkerig is. Dat werkt ook wel zo, maar je gekookte pasta afspoelen is eigenlijk heel zonde. Als je pasta afspoelt met water, spoel je namelijk ook het zetmeel weg. En dat terwijl zetmeel ervoor zorgt dat de pasta zich beter bindt aan de pastasaus én de saus nog romiger maakt. 

Klevende pasta voorkomen 

Maar hoe voorkom je dan dat je pasta aan elkaar gaat kleven? Na het koken, kun je de pasta het best direct door de saus gooien. Niet alleen omdat vers gekookte pasta de saus beter opneemt, maar ook omdat de pasta dankzij die snelle tussenkomst van saus niet gaat kleven. En al vanaf het moment dat de pasta nog aan het koken is in de pan, is het heel belangrijk om te blijven roeren. 

Lees ook:
Waarom je juist beter géén olie aan je kleverige pasta kunt toevoegen

Wanneer je pasta beter wél kunt afspoelen 

Er geldt wel een uitzondering. Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar. Dat de pasta vervolgens minder goed saus opneemt, is in het geval van een salade niet zo belangrijk. 

Tips voor het koken van pasta 

Wil je pasta zo lekker mogelijk klaarmaken? Met deze vijf tips voor het koken van de perfecte pasta gaat dat vast lukken. En met deze tip van chefkoks wordt je pasta nóg lekkerder. Daarbij blijkt ook koffie een geheim ingrediënt voor een verrukkelijke pasta te zijn.

Lees ook:
Deze pasta kun je het best eten als je wilt afvallen

Pastarecepten 

Inspiratie nodig? Een aantal heerlijke pastarecepten uit te proberen: 

Bron | kookfans.nl, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant