Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gek op kaas én koffie? Dan is een bakkie ‘kaffeost’ echt iets voor jou!

koffeast.jpg

Zo nu en dan komen er koffietrends voorbij die zorgen voor de nodige verbazing. Wist je bijvoorbeeld dat steeds meer horecazaken een zogeheten kopje ‘kaffeost’ serveren? Dit is een combinatie van koffie en kaas.

Vreemd genoeg gaat het hier niet om de nieuwste koffiehype, maar juist om een heel oud gebruik uit het noorden van Scandinavië.

Noodzaak

Rendierhouders roerden in de zomermaanden verse rendiermelk door hun koffie, maar in de lange winters moesten ze het met gedroogde melk of kaas doen. Zo zou de hedendaagse koffiekaas of kaaskoffie, bekend als kaffeost, zijn ontstaan.

Speciale kaas

Kaffeost ziet er tegenwoordig iets anders uit dan bij de rendierhouders. In plaats van gedroogde melk gaat er in blokjes gesneden juustoleipä-kaas door de koffie. Juustoleipä is een ronde en platte kaas met een structuur die lijkt op een mix van halloumi en feta. De mooie bruine vlekken op de kaas ontstaan door het bereidingsproces van bakken en grillen, wat de kaas tegelijk langer houdbaar maakt.

Zó maak je het zelf

Het maken van een kopje kaffeost is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is wat juustoleipä-kaas in een mok te doen, daarna giet je er hete koffie over. De kaas zuigt de koffie op en smelt een beetje. Lepel de kaas uit de mok en drink daarna de koffie.

Wij zijn érg nieuwsgierig naar je oordeel…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Volkskrant
Foto | iStock

Ook interessant