Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom cranberry’s gezond zijn

cranberry-gezond.jpg

De rode besjes zijn super gezond! Lees hier waarom…


Wat is er lekkerder dan een stukje biefstuk of wild met cranberrysaus? En laten die rode besjes nou net super gezond zijn! Vrouwonline vertelt je waarom…

Blaasontsteking

Je zult het vast wel eens gehoord hebben: cranberry’s kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen. Wanneer je vaak blaasontsteking hebt, is het verstandig om regelmatig cranberry’s te eten. Bepaalde stoffen in de kleine besjes voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de slijmvlieslaag van de blaaswand. Op deze manier is de kans op een infectie minder groot, omdat je de bacteriën uitplast. Je kunt de cranberry op verschillende manieren eten of drinken. Denk aan cranberrysap, pillen of poeder. Maar onthoud goed, het pure besje is het gezondst!

Let op: wanneer je al een blaasontsteking hebt, is antibiotica noodzakelijk. Cranberry’s kunnen de bacteriën namelijk niet doden.

Goed voor je buik

Net als je blaas, beschermen cranberry’s ook je buik. Het stofje proanthocyanidine voorkomt namelijk dat bacteriën zich aan het slijmvlies van de buik hechten. Hierbij geldt wel: eet de besjes met mate. Het eten van te veel cranberry’s kan namelijk juist zorgen voor buikklachten.

Cranberry’s in Nederland

Als we de geschiedenis mogen geloven, spoelde er rond 1840 een vat cranberry’s aan op Terschelling. De bessen kwamen op het strand terecht, waar na verloop van tijd plantjes begonnen te groeien. Tegenwoordig groeien de besjes (op Terschelling veenbessen genoemd) nog steeds op het eiland. Cranberry’s zijn maar een paar maanden verkrijgbaar, meestal vanaf september. Cranberrysap of gedroogde cranberry’s kun je het hele jaar kopen.

Weinig calorieën, veel vitaminen!

Verse cranberry’s bevatten maar heel weinig calorieën. De besjes passen dan ook uitstekend in een dieet. Tegelijkertijd bevatten cranberry’s wel erg veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral vitamine A, B en C zijn rijk vertegenwoordigd in de bes. Antioxidanten zijn belangrijk voor het immuunsysteem.

Meer feitjes

– Het schijnt dat cranberry’s ook goed zijn voor je gebit. Ze verminderen aanslag en plak op je tanden!

– De Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten het sap van cranberry’s voor de behandeling van pijlwonden.

Recepten met cranberry’s

Houd jij van cranberry’s en heb je zin in iets lekkers? Probeer deze heerlijke gerechten eens.

Cranberry, peer en sinaasappel-pie

Toast met fricandeau en cranberrycompôte

Kerstcocktail

 

Zit er niet tussen wat jij lekker vindt? Meer recepten met cranberry vind je natuurlijk in de receptenzoeker.

Ook interessant