Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gegrilde auberginesoep

gegrildeauberginesoep-jpg.jpg

Door aubergines te grillen krijgen ze een rooksmaakje dat de soep extra lekker maakt. Heerlijk met citroen en basilicum!

Gegrilde auberginesoep met citroen (4-6 personen)
– 3 grote aubergines (± 1,4 kg in totaal)
– 120 ml zonnebloemolie
– 1 l kippen- of groentebouillon
– 2 el vers citroensap
– 70 ml slagroom
– 10 basilicumblaadjes
– zout, zwarte peper

Bereiding
Bedek de bovenkant van het fornuis met aluminiumfolie, leg twee van de aubergines direct op 2 niet te hoog brandende branders en keer ze regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees gaar en de schil geblakerd en geschilferd is – reken op zo’n 15 min. (Als je geen gasfornuis hebt, leg je de aubergines ± 1 uur onder een hete grill en draait ze af en toe. Het is niet erg als ze barsten.)

Snijd de derde aubergine in blokjes van 2 cm. Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de helft van de olie erin. Voeg als de olie heet is de helft van de blokjes aubergine toe en bak ze rondom goudbruin; schep ze om met een houten lepel. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout. Bak zo ook de rest van de blokjes in de overgebleven olie.

Maak als de gegrilde aubergines iets zijn afgekoeld een flinke snee in de schil en schep het gare vruchtvlees eruit; neem geen stukjes schil mee. Hak het vruchtvlees met een groot mes en doe het in een pan met de bouillon, het citroensap, 1½ tl zout en 1 tl peper. Breng de soep aan de kook en laat hem 30 min. zachtjes koken. Doe de gebakken blokjes aubergine erbij en laat de soep nog 5 min. pruttelen. Breng op smaak met nog wat zout en peper. Roer vlak voor het opdienen de room door de soep en schep hem in verwarmde diepe borden. Scheur de basilicumblaadjes en strooi ze over de soep.

Bereidingstijd: ± 1 (1½) uur

Is de opbrengst van jouw moestuin groter dan verwacht? Blader snel door Margriet 10 voor meer passende recepten.

Ook interessant