Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dag 9 | Recept: gegrilde asperges met citroendressing

asp2.png

Deze lekkere asperges kunnen worden klaargemaakt in de grillpan of zelfs onder de grill. Een ideaal bijgerecht.  Asperges bevatten heel veel vitaminen die zorgen voor je hele lichaam. Zowel van binnen als van buiten. Zo verzorgen ze je huid en haar, maar je krijgt er ook een beter immuunsysteem van.

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

  • 20–30 asperges, bijgesneden
  • 4 el olijf- of koolzaadolie
  • sap van ½ citroen
  • 6–10 blaadjes munt, fijngesneden
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • pecorino, Parmezaanse of andere harde geitenkaas, voor eroverheen (indien gewenst)

Zo maak je het!

Steek de barbecue ruim van tevoren aan als je de asperges buiten klaarmaakt. Laat 8 houten satéprikkers 30 minuten in water weken. Als de asperges vrij dik zijn – meer dan 5 mm in doorsnede halverwege de stengel – of misschien niet zo vers meer zijn, kun je ze beter eerst blancheren. Doe ze in een pan met kokend water, blancheer ze 1 minuut, giet af en spoel ze af met koud water. Laat uitlekken en dep ze droog. Rijg de asperges aan de spiesen, ongeveer 5–6 asperges per spies – en steek de spiesen hierbij door het midden van de asperges. Kwast er wat olie overheen en breng op smaak met zout en peper. Als je ze binnen klaarmaakt, verhit dan de grillpan of grill tot deze heet is en leg de spiesen in de pan of ongeveer 10 cm onder de grill. De barbecue moet middelheet zijn, niet superheet – je zou de palm van je hand een paar seconden 15 cm boven de kooltjes moeten kunnen houden. Gril de asperges ongeveer 3 minuten aan beide kanten, afhankelijk van hoe dik ze zijn, tot ze door en door gaar zijn en ze licht geblakerd raken aan de buitenkant. Roer ongeveer 2 el olie door het citroensap en voeg wat peper en de munt toe voor de dressing. Haal de asperges van de spiesen, leg ze op een bord en besprenkel met de dressing. Strooi er wat zoutvlokken en wat kaas overheen, als je wilt.

vegMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Veg! het River Cottage boek – met groenten in de hoofdrol’ van Hugh Fearnley-Whittingstall (isbn: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Becht en is voor € 24,95 onder andere te krijgen bij bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Ook interessant