Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gegratineerde karbonaadjes met oude kaas

Gegratineerde karbonades met oude kaas

Dit gure weer vraagt om stevige kost. En omdat we nog een hele stamppotwinter voor de deur hebben, maakte ik gisteren gegratineerde karbonades.

Je kunt er rib- of haaskarbonades voor nemen. Ribkarbonades zijn de karbonades van de varkensrib. Wanneer er aan de binnenkant van de rib nog een stukje varkenshaas zit, wordt ie haaskarbonade genoemd. Beide karbonades zijn heerlijk om te bakken of te grillen, net gaar zodat het vlees lekker mals en sappig blijft. Schouderkarbonades komen van de schouder en hals en zijn behalve gebakken vooral ook gestoofd erg lekker.

Deze gegratineerde karbonades zijn lekker met gebakken aardappeltjes (mét schil, voor meer smaak en een klusje minder) een royale groene salade met een friszoete dressing van 1el balsamicoazijn, 1 el granaatappelsiroop, 2-3 el goede olijfolie, 1 tl donkere basterdsuiker, 2 tl Italiaanse kruiden (diepvries), zout en peper. Doe alle ingrediënten voor de salade in een potje, sluit en schud tot een gladde dressing. Ik maak altijd meteen 2-3 porties voor een volgende salade.

Gegratineerde karbonades met oude kaas, voor 2:

2 karbonades, rib of haas (zie boven)
1 el olijfolie
1 glas droge witte wijn
1 el mosterd
75 ml kookroom
50 g geraspte oude kaas

Dep de karbonades droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een pan en bak de karbonades in 4-5 minuten per kant net gaar. Leg ze in een ovenschaal en schenk de wijn in de pan. Roer de aanbaksels los en voeg de mosterd toe. Roer glad en voeg de room toe. Laat de saus op matig vuur inkoken tot een dikke saus, ca. 3-4 minuten, en breng op smaak met zout en peper. Lepel de saus over de karbonades en bestrooi ze met de kaas. Gratineer de karbonades in een voorverwarmde oven van 200 ºC of onder de hete grill.

Ook interessant