Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom er bijna geen gepelde garnalen meer in de supermarkt liggen

geen-gepelde-garnalen-meer-in-de-supermarkt-dit-is-de-reden.jpg

Sta je ook al weken bij de gepelde garnalen voor een leeg schap? Je bent niet de enige. Dat er een stuk minder gepelde garnalen te koop zijn, heeft namelijk te maken met de coronacrisis. Daardoor ligt er nog maar een derde van het normale aanbod in de winkels.  

Maar niet getreurd: zo pel je die garnalen voortaan zelf.  

Geen gepelde garnalen meer

Ook de gepelde garnalen zijn geraakt door het coronavirus. Dan bedoelen we niet dat het beestje de ziekte te pakken heeft gekregen, maar het gaat om de pellers. Garnalen worden voornamelijk gepeld in Marokko, maar doordat er in de fabrieken afstand moet worden gehouden kunnen er minder mensen tegelijk werken en dus draaien de fabrieken op minder dan halve kracht. Sommige pelstations in Marokko zijn zelfs gesloten door het coronavirus. Zowel in Nederland als in België zijn er daarom haast geen gepelde garnalen meer te vinden in de supermarkt. Je zult dus flink wat af moeten zoeken, of voorlopig het pellen zelf moeten doen. Mocht je wel gepelde garnalen tegenkomen, dan is de kans groot dat ze een stuk duurder zijn dan normaal.

Zelf garnalen pellen

Eigenlijk zijn we natuurlijk een beetje verwend met de luxe van gepelde garnalen, en kunnen we ook zelf de handen uit de mouwen steken. Maar hoe doe je dat het beste? Jan Buisseret, commercieel business manager van de Vlaamse Visveiling, legt het aan het AD uit. Allereerst pak je de garnaal en druk je de kop en het middenlijfje in. Geef hier vervolgens een kleine korte draai aan, zodat het kopje loskomt. Het stuk dat loskomt kun je vervolgens weggooien. Daarna geef je een klein duwtje op het achterste stuk van de garnaal, waardoor het lichaampje eruit komt. Het vergt misschien een beetje oefenen en geduld, maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is het een fluitje van een cent.  

Lees ook: Dat wordt smullen: zo maak je deze romige garnalensoep

Darmkanaal verwijderen

Als laatste hebben ongepelde grote garnalen vaak nog zo’n donker sliertje over hun rug lopen. Dat is het darmkanaal. Deze kun je het beste na het pellen van de garnaal verwijderen door ‘m op de rug open te snijden en het darmkanaal weg te vegen of trekken of door ‘m onder de kraan weg te spoelen. 

Bron | AD, Yesrecepten
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant