Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Je raadt nooit hoe lang je gedroogde bonen écht kunt bewaren

je-raadt-nooit-hoe-lang-je-gedroogde-bonen-echt-kunt-bewaren.jpg

Handig hoor, die voorraad gedroogde bonen, linzen en kikkererwten in je voorraadkast. Maar we betrappen onszelf er steeds op dat we ze naar achteren schuiven en voor de verse variant gaan. Zonde, want hoe lang kun je die gedroogde bonen eigenlijk bewaren?

Het antwoord zal je verbazen.

De houdbaarheid van gedroogde bonen

Officieel hebben gedroogde bonen een houdbaarheid van één tot twee jaar. Onofficieel kun je ze eigenlijk… voor altijd bewaren. Gedroogde bonen kunnen namelijk niet bederven. Na twee tot drie jaar zal de voedingswaarde echter wel dalen, en na vijf jaar zit er geen enkele vitamine meer in de bonen. Hoe warmer de ruimte waarin de bonen bewaard worden, hoe sneller de voedingswaarde omlaag gaat. Maar dat betekent niet dat je ze daarna niet meer kunt eten.

De ideale omstandigheden

Natuurlijk zitten er dan wel een aantal voorwaarden aan: bewaar de bonen op een droge, koele en donkere plek. Daarnaast moeten ze in een afgesloten bakje of pot zitten – de plastic zakjes waarin je ze koopt zijn niet voldoende. Komt er vocht bij de bonen, dan gaan ze uiteindelijk schimmelen. Maar in de ideale omstandigheden kunnen de bonen jarenlang bewaard worden. Toch handig om te weten.

Gedroogde bonen koken

Het kost wat extra tijd om gedroogde bonen te koken, maar het is zonde om ze niet te gebruiken. Bovendien wordt het meeste werk gedaan terwijl jij gewoon andere dingen kunt doen.

Stap 1: doe de bonen in een bakje met water, zet deze in de koelkast, en laat de bonen een nachtje weken. Dit is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat de bonen sneller zullen koken én het maakt ze lekker romig en zacht.

Stap 2: giet het water uit het bakje en spoel de bonen af. Doe de bonen in een pan met water en zout, en eventueel andere smaakversterkers als kruiden of knoflook.

Stap 3: zet de bonen op laag vuur en laat ze in twee tot drie uur zacht worden. Zorg ervoor dat het water niet heel hard gaat koken, omdat de bonen hiervan kunnen barsten. Goed om te weten: één kopje gedroogde bonen staat gelijk aan ongeveer drie kopjes gekookte bonen.

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant