Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Nooit meer aangebrand of halfgaar: zó krijg je aardappelen perfect gebakken

nooit-meer-halfgaar-zo-krijg-je-aardappelen-perfect-gebakken.jpg

Gebakken aardappelen staan regelmatig op het menu, zeker in Nederland. Maar de perfect gebakken aardappel is nog een hele kunst. Zijn jouw aardappeltjes altijd net iets te aangebrand, droog of halfgaar als je ze eet? Dankzij dit stappenplan niet meer.

Zó krijg je je aardappels heerlijk knapperig van buiten, warm en zacht van binnen.

Stap 1: kook de aardappelen voor

Sommige aardappelen zitten al voorgekookt in de verpakking. Check hiervoor even de verpakking, want als dit er niet op staat, is het belangrijk om dit zelf nog even doen. Tijdens het koken komt namelijk zetmeel vrij, dat straks bij het bakken lekker krokant wordt. Wacht tot het water kookt, voeg een snufje zout toe en doe de aardappelen dan pas in de pan. Laat ze vervolgens vijf tot tien minuten koken tot ze gaar zijn. Om dat te testen, kun je met een vork in de aardappelen prikken. Giet ze vervolgens af en laat ze nog eventjes nastomen met de deksel op de pan.

Stap 2: gebruik een ruime koekenpanpan

Het is tijdens het bakken van aardappelen belangrijk dat je genoeg ruimte in de pan hebt om ze om te schudden. Kies daarom voor een ruime koekenpan.

Stap 3: gebruik margarine

Misschien bak jij je aardappeltjes wel standaard in zonnebloem- of olijfolie. Maar om ze nóg lekkerder van smaak te krijgen, is eerst een blokje margarine in de pan laten smelten de beste optie. Dit bestaat uit plantaardige oliën en kun je tot hoge temperatuur verhitten, zonder dat het gaat spetteren. Ook zorgt het voor die mooie, goudbruine kleur.

Stap 4: wacht eerst tot de pan goed heet is

Gooi de margarine en de aardappeltjes pas in de pan als die goed heet is. Anders is de margarine nog niet goed gesmolten óf worden de aardappeltjes te lang gegaard waardoor ze droog worden.

Stap 5: heb geduld

Perfectie kost tijd. Een veelgemaakte fout bij het bakken van aardappeltjes is dat je ze te snel uit de pan haalt. Daardoor is de binnenkant misschien nog niet gaar. Zet de pan op middelhoog vuur en schud de aardappeltjes tussendoor goed, zodat ze aan alle kanten gebakken worden. Doe dit zeker vijf tot tien minuten lang, om ervoor te zorgen dat ze van binnen goed gekookt en dus smeuïg zijn.

Et voilà: perfect gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk!

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Bron | Blue Band
Beeld | iStock

Ook interessant