Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zó weet je precies wanneer een galiameloen rijp is

zo-weet-je-precies-wanneer-een-galiameloen-rijp-is.jpg

Nu de zomer begonnen is, is de kans groot dat je heel veel zin hebt in lekkere, frisse meloen. Lekker verkoelend, heerlijk zoet en leuk om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick of barbecue. Maar hoe weet je nou precies wanneer een galiameloen rijp is?

Met deze tips neem je nooit meer een onrijpe meloen mee naar huis.

Gezondheidsvoordelen galiameloen

Allereerst: net als alle andere meloensoorten is ook galiameloen hartstikke gezond. Het zomerse fruit zit namelijk boordevol vitamine C en bevat relatief weinig calorieën. En dat terwijl het zo zoet is, dat het haast lijkt alsof je een snoepje naar binnen werkt. Als de meloen goed rijp is, tenminste. Daarnaast zit er ook veel bètacaroteen in, wat erg goed is voor je huid. Ook zit er veel vitamine A, K, B1, B3 en B6 in de meloen en bevat hij veel vezels. Een ideaal tussendoortje dus.

Zo weet je of de meloen rijp is

  • Kijk naar de kleur
    De schil van een rijpe galiameloen krijgt een heldere, romige, gele kleur. Als de meloen die je ziet liggen er nog groen uitziet, neem deze dan niet mee als je hem gelijk wilt opeten. De kans is dan erg groot dat hij nog helemaal niet lekker zoet en sappig is.
  • Kijk naar de textuur
    Is de schil glad en ziet hij er zelfs een beetje wasachtig uit? Dan is de meloen klaar om gegeten te worden. Maar ziet de schil van de galiameloen er juist groezelig en stoffig uit? Laat deze dan vooral in het fruitschap liggen. Want wanneer de schil er zó uitziet, is dat een teken dat de meloen is geoogst voordat hij volledig rijp was.
  • Voorzichtig voelen
    Allereerst: ga niet duwen of knijpen in de meloen, want dat kan voor beurse plekken zorgen en dat is natuurlijk zonde. Zoek voorzichtig het puntje op de meloen dat zich tegenover het uiteinde bevindt waar het aan de plant was bevestigd. Druk hier met je duim op. Voelt het een beetje veerkrachtig, en geeft de schil zelfs een klein beetje mee? Dan is de galiameloen eetbaar en rijp. Voelt hij keihard? Dan is hij nog lang niet rijp. Als hij erg zacht aanvoelt heeft de meloen zijn beste dag alweer gehad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |Pure Wow, Puur Figuur
Beeld | Getty Images

Ook interessant