Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bizar: gaan we in 2020 de melk van dit diertje drinken?

bizar-gaan-we-in-2020-de-melk-van-dit-diertje-drinken.jpg

Bestel je een latte macchiato of cappuccino, dan krijg je bijna altijd de vraag welke soort melk je wilt. Waar je vroeger nog de keus had uit koemelk of soja, kies je tegenwoordig uit tientallen varianten, waaronder: haver- kokos-, amandel- of rijstmelk. En het zou zo maar kunnen dat er dit jaar een nieuwe variant aan dit assortiment wordt toegevoegd.

Voedingsdeskundigen voorspelden het een paar jaar geleden al: kakkerlakmelk zou dé nieuwe voedselhype worden in 2020. Maar hoe groot is de kans dat we déze melk binnenkort echt in onze koffie gieten?

Kakkerlakmelk

Het klinkt je wellicht niet heel lekker in de oren, maar kakkerlakmelk is, volgens onderzoekers uit India, rijk aan gezonde voedingstoffen. De melk is rijk aan goede eiwitten, die langzaam in het lichaam worden opgenomen. Daarnaast bevat het veel goede suikers en vetten en een aantal essentiële aminozuren. De wetenschappers concludeerden in hun studie zelfs dat het drankje drie keer meer voedingsstoffen bevat dan moedermelk.

Klein probleem

Hoewel het onderzoek aantoont dat deze nieuwe powerfood ontzettend goed is voor de gezondheid van de mens, zitten er toch een paar kleine nadelen aan. De melk is namelijk afkomstig uit kristallen die worden gewonnen uit de darm van één soort kakkerlak: de Pacifische kever. En dat ‘melken’ is bovendien een behoorlijk intensief klusje. Het duurt maar liefst 24 tot 48 uur om een halve druppel melk uit een kakkerlak te halen. En voor 100 gram kakkerlakkenmelk moet je bovendien meer dan 1000 kakkerlakken doden.

Heeft kakkerlakmelk de toekomst?

Hoewel het drankje ultra gezond is, is de kans volgens voedingsdeskundige Rob Hobson klein dat we in 2020 allemaal kakkerlakmelk in onze koffie drinken. De problemen om het drankje op grote schaal te produceren en het onaangename imago van de kakkerlak zijn volgens hem de grootste redenen. “Ik kan me wel voorstellen dat het in de vorm van een supplement opduikt, maar gezien de mening van de meeste mensen over insecten en kakkerlakken in het algemeen, denk ik niet dat het een grote hit wordt”, stelt hij tegenover de Britse krant Metro.

Lees ook
Waarom havermelk bijna 4 keer duurder is dan koeienmelk

Bron| Metro, The Daily Milk
Beeld| iStock

Ook interessant