Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom je sommige fruitpitten wel kunt eten en andere niet

dit-is-waarom-je-sommige-fruitpitten-wel-kunt-eten-en-andere-niet.jpg

Of je nou liever een appel, een stuk watermeloen, een paar abrikozen of een peer eet; fruit is gezond voor ieder mens. Het is rijk aan vitaminen en bevat in de meeste gevallen veel voedingsvezels. Er is alleen een klein nadeel; veel fruitsoorten bevatten een pit. En wanneer je deze (per ongeluk) inslikt, kán dat een giftige reactie in je lichaam veroorzaken. Toch is er geen reden tot paniek. Lang niet alle fruitpitten zijn giftig.

Blauwzuur

De meeste fruitsoorten bevatten fruitpitten die je ongemerkt kunt doorslikken. “Bij druiven, kiwi’s, bessen, aardbeien en watermeloen is er niks aan de hand”, legt voedingsdeskundige Patricia Schutte uit. “Ook een paar sinaasappelpitjes kunnen geen kwaad. Maar de pitten van appels, peren en steenvruchten, zoals: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen, kun je beter niet opeten. In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd.” Deze plantengifstof komt in mindere mate voor in appels en peren, maar in een abrikozenpit is dit gehalte erg hoog. “Je kunt dus erg ziek worden als je een hele rauwe abrikozenpit eet. Het binnenkrijgen van veel blauwzuur geeft klachten als; een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid. Krijg je deze klachten, na het doorslikken van pitten, dan is het slim om de huisarts te raadplegen”, adviseert Schutte.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Gemalen fruitpitten

Heb je tijdens het eten van een appel of peer toch per ongeluk een pit ingeslikt? Ook dan hoef je je niet direct zorgen te maken. “Een hele pit wordt gewoon uitgepoept, want hij wordt niet verteerd”, vertelt Schutte. Blauwzuur komt alleen vrij, wanneer de pit eerst wordt fijngemalen, voor hij in je maag terecht komt. “Maar ook wanneer je er een paar keer op gekauwd hebt is er nog niks aan de hand. Het blauwzuur komt pas vrij, wanneer de pit helemaal verpulverd is, zoals bijvoorbeeld in een blender of doormiddel van een staafmixer.”

Plantengifstoffen

Plantengifstoffen (fytotoxinen) zitten van nature in sommige planten, om ze te beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden. Om diezelfde reden komen ze ook voor in bladgroenten, vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen, cassave en kaneel. De kans dat deze stoffen je ziek maken is klein. De hoeveelheid plantengifstof wat in een plant voorkomt is namelijk erg laag. Bovendien worden veel plantengifstoffen afgebroken tijdens het koken.

Bron| Nu.nl, Voedingscentrum
Beeld| iStock

Ook interessant