Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Frans kerstmenu: hoofdgerecht van eend met sinaasappellimonade

frans-kerstmenu-hoofdgerecht-van-eend-met-sinaasappellimonade.jpg

Tijdens Kerst zit iedereen gezellig bij elkaar en geniet van een heerlijk avondmaal. Met deze ovenschotel van eend en sinaasappel maak je het Franse kerstmenu helemaal compleet!

Ben jij benieuwd wat voor een lekkere dingen Rachel Khoo nog meer in petto heeft? Kijk dan snel naar ons Franse kerstmenu.

Rachel Khoo: ‘Toen ik werd uitgenodigd voor een diner verzorgd door chef Jean-François Piège, beschreef hij hoe hij in zijn huidige restaurant in Hôtel Thoumieux kookte: simpel en pretentieloos. Dit terwijl zijn kookstijl voorheen, in Hôtel de Crillon, zeer uitvoerig was geweest. Hij vertelde een amusant verhaal over zijn vrouw die canard à l’orange voor de zondagse maaltijd wilde terwijl hij in de winkel op de hoek alleen maar Orangina kon vinden. Dus gebruikte hij die voor de bijbehorende saus. Ik weet niet hoe hij zijn canard à l’Orangina precies maakte, maar hier is mijn versie.’

Ingrediënten
4 eendenpoten
1 dl sinaasappellimonade
2 eetlepels Cointreau
snufje zout
1 theelepel rodewijnazijn
4 sinaasappels, in parten gesneden

Voor de marinade
fijngeraspte schil en het sap van 1 onbehandelde sinaasappel
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel komijn
1 theelepel zout

Bereiding
Meng voor de marinade de sinaasappelschil en het -sap met de olijfolie, de komijn en het zout. Wrijf de marinade over de eendenpoten en laat deze minimaal 1 uur (of een hele nacht in koelkast)
marineren.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de eendenpoten met de marinade in een braadslede en bak ze 1 uur. Bedruip de eendenpoten halverwege de baktijd met wat van het braadvocht.

Schenk 15 minuten voor het serveren de sinaasappellimonade en de Cointreau in een grote koekenpan, zet deze op hoog vuur en laat de vloeistof met de helft inkoken. Roer er het zout en de wijnazijn door en voeg dan de sinaasappelpar ten toe. Laat de saus nog 5 minuten sudderen.

Serveer de eendenpoten warm met de sinaasappelsaus. Een eenvoudige salade van waterkers of wilde rucola past goed bij dit gerecht.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 1 uur tot een hele nacht
Bereidingstijd: 1 uur

Wil je graag meer lezen over de lekkernijen uit de keuken van Rachel Khoo? Haar boek Chez Rachel staat bomvol met lekkere Franse gerechten.Bestel het boek voor €24,95 bij Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551371.

Ook interessant