Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Frans kerstmenu: dessert van meringuebergjes met kastanjeroom

frans-kerstmenu-dessert-van-meringuebergjes-met-kastanjeroom.jpg

Als afsluiter van een heerlijk Frans avondje een mooi meringuebergje met kastanjeroom!

Ben jij benieuwd wat voor een lekkere dingen Rachel Khoo nog meer in petto heeft? Kijk dan snel naar ons Franse kerstmenu.

Rachel Khoo
: ‘Met slechts drie hoofdingrediënten – meringue, geklopte room en zoete kastanjeroom – is dit een makkelijk dessert. En mocht je weinig tijd hebben, dan kun je de ingrediënten zelfs kant-enklaar kopen en het dessert vlak voor het serveren samenstellen. Van oudsher moet de kastanjeroom dik genoeg zijn om te kunnen worden gespoten. Ik houd echter meer van iets dunnere room, die ik over de meringues kan schenken zodat ze er als kleine bergjes uitzien. Vandaar de naam Mont blanc.’

Voor de meringues
90 g eiwit (ca. 3 middelgrote eiwitten)
75 g poedersuiker
enkele druppels citroensap
snufje zout

Voor de kastanjeroom
1 vanillestokje
200 g gekookte kastanjes (of uit blik of pot)
2,5 dl slagroom
30 g fijne rietsuiker
1½ eetlepel cognac (naar keuze)

Voor het samenstellen
2 dl slagroom

Bereiding
Verwarm voor de meringues de oven voor op 80 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de helft van het eiwit in een schone glazen of metalen kom. Voeg de suiker, het citroensap en het zout toe en klop het bijna stijf. Voeg de rest van het eiwit toe en klop het helemaal stijf. Schep 4 puntige hoopjes eiwit op de bakplaat (probeer ze zo veel mogelijk op bergjes te laten lijken). Bak deze 2 uur of tot ze knapperig zijn; open tussendoor de oven een paar maal om stoom te laten ontsnappen. Neem de bergjes van het papier en laat ze afkoelen op een taartrooster. De koude meringues kunnen zeker enkele dagen in een luchtdichte doos worden bewaard.

Splits voor de kastanjeroom het vanillestokje over de hele lengte en schraap het merg eruit. Doe het vanillestokje en het merg met de overige ingrediënten in een pan en breng dit op matig vuur tegen de kook aan. Laat 10 minuten sudderen of tot de kastanjes goed zacht zijn. Verwijder het stokje en maak van de rest in een blender een zachte, romige puree. Zet de puree tot gebruik in de koelkast, waar deze in een luchtdichte doos 1 week houdbaar is.

Klop de slagroom lobbig. Leg de meringues op eenpersoonsbordjes en schep er eerst de geklopte room op en

schenk er dan de kastanjeroom over (is die te dik geworden, klop er dan nog wat room door). Serveer het dessert direct.

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Rusttijd: 1 uur
Bereidingstijd: 2 uur

Wil je graag meer lezen over de lekkernijen uit de keuken van Rachel Khoo? Haar boek Chez Rachel staat bomvol met lekkere Franse gerechten.Bestel het boek voor €24,95 bij Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551371.

Ook interessant