Eten

Foodtrend ‘bowls’: lekker eten uit een kom

eton-mess.jpg

De bowl staat symbool voor een nieuwe manier van eten: licht, makkelijk en ontspannen. Van smoothiebowls met granola voor het ontbijt, rijkgevulde salades als meeneemlunch tot waanzinnige burritobowls bij het diner. Uit een kom eet je onvervalst comfort food. Dit supertoetje, frambozen-Eton mess, uit het boek All-day bowls eet je ook lekker uit een kom.

Lekker toetje uit een kom: Frambozen-Eton Mess

Eton mess is een waanzinnig lekker ‘rommeltoetje’ van luchtige room, brosse zoete schuimpjes en vers fruit. Traditioneel wordt dit Britse dessert met aardbeien gemaakt, maar in dit recept worden frambozen gebruikt. De helft van de room is bovendien vervangen door dikke yoghurt, om het iets frisser en lichter te maken. Het leuke van zelf meringues maken, is dat je ze een subtiel smaakje kunt meegeven. Rozenwater geeft ze een bijzonder Midden-Oosters tintje.

 Dit heb je nodig voor 4 personen:
voor de meringues:
2 eiwitten
100 g suiker
½ tl azijn
drupje rozenwater (koop je bij toko’s of Midden-Oosterse supermarkten, bijvoorbeeld van het merk souq)

extra: mixer + spuitzak + bakplaat, bekleed met bakpapier

250 ml slagroom
250 g Griekse yoghurt of hangop
450 g frambozen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 120 °C. Klop het eiwit in een brandschone kom tot stijve pieken. Dat gaat het makkelijkst met een mixer. Voeg dan in delen de suiker toe; zorg dat alle suiker is opgenomen voor je een volgende eetlepel toevoegt. Als het mengsel stijf, glanzend en wit is, voeg je de azijn en het rozenwater toe. Mix nog even en doe het mengsel dan in een spuitzak.

Spuit kleine rondjes meringue op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven en laat ze daarna in de oven helemaal afkoelen.

Klop de slagroom tot zachte pieken en spatel de yoghurt erdoorheen. Prak de helft van de frambozen fijn en meng ze door de yoghurtroom. Verkruimel de meeste meringues en schep ze met de overgebleven frambozen door de room. Bestrooi met de achtergehouden meringues en serveer meteen, of zet eerst nog even in de koelkast om verder op te stijven.

Tip: voor een snelle versie gebruik je kant-en-klare meringues. Voeg dan eventueel een drupje rozenwater toe aan de room.

?????????????????

De allerlekkerste gerechten in een kom

Dit gerecht komt uit All-day bowls. Het boek is geïnspireerd op de verrukkelijke gerechten in een kom die Denise Kortlever over de hele wereld proefde. Met de ruim 60 prachtig gefotografeerde recepten in All-day bowls is het de hele dag genieten!

All-Day Bowls, € 20,-,  ISBN: 978 90 00 35242 5, o.a. te koop bij bol.com

Ook interessant