Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Flavia (46) eet élke dag tapioca-pannenkoekjes: ‘Soms doe ik er wat sla op, om het gezonder te maken’

flavia-46-eet-elke-dag-tapioca-pannenkoekjes-soms-doe-ik-er-wat-sla-op-om-het-gezonder-te-maken.png

We hebben allemaal wel één favoriete maaltijd waar we onszelf af en toe op trakteren. Maar dat geldt niet voor Flavia, elke dag eet zij haar favoriete maaltijd: tapioca-pannenkoekjes. “Soms maak ik het wel twee keer per dag.”

“Tapioca-pannenkoekjes brengen me terug naar mijn jeugd in Brazilië. Mijn lieve moeder maakte ze altijd voor ons. Dan werd ik wakker van de geur van koffie en bakte ze die lekkere ­pannenkoeken.”

São Paolo

“We kregen kleine stukjes, want ik heb tien broertjes en zusjes. Wij waren van het noorden van Brazilië naar São Paolo in het zuiden verhuisd, tweeduizend kilometer ­verder weg. Daar was tapioca slecht verkrijgbaar, dus ik herinner me dat ze aan ­iedereen die vanuit het noorden op bezoek kwam, vroeg om het mee te nemen. Tapioca is gemaakt van cassave en smaakt heel neutraal. Ik doe er alleen boter, peper, zout en sambal op. Die sambal is mijn eigen ding, dat deed mijn moeder niet.”

Lees ook:
10 feiten en fabels over koolhydraatarm eten

Steeds bekender

“In Nederland wordt het steeds bekender. Tapioca-pannenkoeken zijn koolhydraatarm en er zitten geen gluten in, dus het is goed voor mensen met een ­glutenallergie. Ik bestel het meel nu online, maar ik vond het ook een keer in een Turkse toko. Je kunt er van alles op doen; banaan, kokos en yoghurt, of gehakt. Soms doe ik er wat sla op om het gezonder te maken. Omdat tapioca­meel van zichzelf veel vocht bevat, hoef je alleen wat water toe te voegen en kun je het bakken zonder olie of boter.”

Opgegroeid met tapioca

“Het is voor mij lekker en makkelijk. Sinds de coronacrisis ben ik vaker thuis, soms maak ik het wel twee keer per dag. In plaats van brood of iets ­anders denk ik dan: o, lekker even snel tapioca maken. Mijn oudste zoon en man vinden mijn tapioca-pannenkoekjes maar niks. Een beetje flauw. Mijn jongste dochter vindt ze superlekker. Misschien komt dat doordat het samen met vla het enige was wat ik binnen kon houden toen ik zwanger van haar was. Toen ze nog in mijn buik zat, groeide ze dus al op met tapioca.”

Tekst | Suus Ruis
Fotografie | Esther Gebuis

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 40. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl

Ook interessant