Eten

Smullen: filodeegpastei met pompoen, spruitjes en blauwe kaas

smullen-filodeegpastei-met-pompoen-spruitjes-en-blauwe-kaas.jpg

Filodeegpastei met pompoen, spruitjes en blauwe kaas (vegetarisch) is een rijkgevulde pastei die gegarandeerd in de smaak zal vallen. Ideaal als hoofdgerecht, maar kan ook als hartige taart worden gegeten. 

Nieuwsgierig geworden? Deze filodeegpastei maak je binnen 70 minuten.

Dit heb je nodig (6 personen):

  • 500 g panklare kleine spruitjes
  • 3 el milde olijfolie
  • 700 g pompoenblokjes (koelvers)
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • versgemalen peper en zout
  • ± 1 tl gemalen nootmuskaat
  • ± 1 tl chilivlokken
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • 250 ml crème fraîche
  • 2 eieren
  • 100 g (vegetarische) pittige blauwe kaas
  • 1 pak filodeeg (± 225 g), ontdooid
  • 60 g boter, gesmolten

Extra nodig: springvorm van 22 cm Ø.

Bereidingswijze filodeegpastei:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kook de spruitjes in ruim kokend water ± 3 min. Spoel ze koud en laat goed uitlekken.
  3. Verhit de olie in een ruime pan en bak de pompoen al omscheppend ± 5 min.
  4. Doe de ui erbij en bak nog ± 5 min. omscheppend. Bak de knoflook 2 min. mee.
  5. Meng de spruitjes erdoor en breng stevig op smaak met peper, zout, nootmuskaat, chilivlokken en de helft van de peterselie.
  6. Klop 125 ml crème fraîche los met de eieren, verbrokkel de blauwe kaas erboven en breng op smaak met peper en zout.
  7. Bestrijk een vel filodeeg dun met gesmolten boter.
  8. Leg het deegvel in de vorm met een punt in het midden, zodat er een stuk over de rand hangt. Daarmee wordt de pastei straks afgedekt.
  9. Houd een vel apart en bestrijk de rest van de filodeegvellen dun met boter en leg ze met overlap in de vorm.
  10. Schep de vulling erin en verdeel het eiermengsel erover.
  11. Vouw de pastei dicht en verfrommel het overlappende deeg een beetje. Maak een ‘toef’ van het achtergehouden filodeegvel bovenop en bestrijk met de rest van de boter.
  12. Bak in het midden van de oven in ± 40 min., neem uit de oven en laat nog ± 7 min. in de vorm zitten. Dek de pastei de laatste 20 min. af met aluminiumfolie.
  13. Roer de rest van de peterselie door de rest van de crème fraîche en geef de dip bij de pastei. Hij is ook lekker met een komkommersalade.

Bereidingsduur: 30 minuten + 40 minuten oventijd

Ziet er goed uit! 

filodeegpastei

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-53. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant