Eten

Feit of fabel: champagne en andere bubbels smaken anders in een plastic glas

bubbels-smaak.jpg

Giet jij vlak voor het vuurwerkmoment om middernacht nog snel even je glas bubbels over in een plastic glas, omdat je bang bent dat je mooie glaswerk buiten kapot gaat? Dan kan het zomaar zijn dat je drankje anders smaakt.

Over smaak valt niet te twisten. Of je nu vanavond kiest voor cava, prosecco of champagne, elke bubbel heeft zijn eigen kenmerken. Maar ook het glas waaruit je déze drankjes drinkt kan bepalend zijn voor hoe het smaakt.

Feit of fabel

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt het nieuwe jaar vaak ingeluid met een feestelijk glas mousserende wijn. En in al die landen wordt nog al eens een discussie gevoerd tussen de feestgangers. Smaken bubbels nou écht anders in een glazen glas dan in een plastic variant? Of lijkt dit maar zo? Onderzoekers van de Universiteit van Texas besloten daarom de proef op de som te nemen.

Bubbels zorgen voor smaak

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden mousserende wijnen in een laboratorium in verschillende glazen en bekers. En wat bleek? Er is wel degelijk een verschil. Volgens de onderzoekers komt dat voornamelijk doordat de bubbels veranderen door de textuur van het glas. En veranderende bubbels zorgen voor een veranderende smaak. Dat komt omdat onze smaakpapillen erg gevoelig zijn voor verschillende texturen.

Klevende bubbels

Het materiaal waaruit het glas gemaakt is, heeft daardoor sterke invloed op de smaak van het drankje. “Het proces waarbij bubbels worden gevormd, is bij plastic heel anders dan bij glas”, vertelt hoofdonderzoeker Kyle S. Pratt. “De bubbels blijven langer aan de randen van de plastic bekertjes plakken, waardoor ze groter worden en de smaak van de wijn aantasten. Volgens de onderzoekers verklaart dit ook waarom dure champagne anders smaakt dan goedkopere varianten (ongeacht het glas). Dure champagnes hebben namelijk kleinere bubbels die harder bruisen dan goedkopere varianten.

Lees ook

Getest: uit dít glas smaakt champagne het allerlekkerst

Bron| Welingelichte Kringen
Beeld| iStock

Ook interessant