Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Eten we deze stroopwafels in de toekomst?

stroopwafelsvangroente.jpg

De oude, vertrouwde stroopwafel krijgt waarschijnlijk een concurrent: stroopwafels gemaakt van honderd procent groenten, zoals knolselderij. Knollen zijn van nature behoorlijk zoet, weet de Nederlandse food designer Chloé Rutzerveld. Haar uitvinding ligt mogelijk binnenkort al in de schappen.

Chloé presenteerde vorige week haar project STROOOP! aan het grote publiek tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ze ontwikkelde drie smaken stroopwafel: een bietenstroopwafel, een wortelstroopwafel en eentje van knolselderij. Ja, je leest het goed: knolselderij. Knollen hebben namelijk van nature een zoete smaak, aldus de food designer. Dus waarom zou je er geen koekje van bakken?

Afgekeurde groenten

En het is nog gezond ook. Elke wafel bevat maar liefst honderd gram groente van Nederlandse bodem, voedingsvezels en verder niks. Geen gluten, toegevoegde suikers of kleurstoffen. Ook mooi: alle stroopwafels zijn gemaakt van overblijfsels uit de Nederlandse groente-industrie, dus bieten of wortels die zijn afgekeurd omdat ze er bijvoorbeeld niet zo fraai uitzien. Die zijn nog prima te eten, maar omdat wij ze vaak laten liggen, belanden ze vaak op voorhand al in diervoeding of worden ze vergist. Zonde, vindt Chloé, vanwege die zoete smaak dus.

Grote namen hebben al interesse

Grote winkelbedrijven als Albert Heijn, Hema en Ikea zijn al geïnteresseerd. De enige uitdaging is dat het om een versproduct gaat: “Na een half uur beginnen ze slap te worden,” vertelt ze aan de NOS. Maar ja, dan heb je wel al bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten binnen.

Ook interessant