Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Eten met kinderen? Maak het leuk!

kinderen1-jpg.jpg

Ouders van jonge kinderen zitten vaak met het handen in het haar als het dagelijkse kinderen
etensritueel weer voor de deur staat. Maar eten met uw kinderen kan ook leuk zijn dankzij
deze krijg-uw-kind-weer-aan-het-eten-tips!

Smaken verschillen
Volgens pedagoge Annemieke Belt is het helemaal niet vreemd dat veel kinderen hun neus ophalen voor bepaalde groenten. “De smaakpapillen van kinderen liggen nog verspreid over de hele mond en keel, terwijl de papillen bij volwassen alleen op de tong liggen. Hierdoor proeven zij de smaken veel heftiger en het is niet moeilijk om te begrijpen dat zij gruwelen van smaken als bitter en zuur (van bijvoorbeeld spruitjes, witlof en kool).

Kat en muis-spel
Maar veel kinderen laten ook zoetere groenten, aardappelen, brood of vlees staan. Vaak hebben zij ontdekt dat u het heel belangrijk vindt dat zij hun bord leegeten en dat zij – door het eten te laten staan – extra aandacht krijgen. En het is een soort ‘mini machtspel’, want hoewel u uw kind tot veel dingen kunt dwingen: dat gaat niet op voor het eten.

Blijf kalm
De hoofdregel om uw kind weer aan het eten te krijgen is: raak niet in paniek! Als uw kind honger heeft eet hij alles, dus ga niet overstag door uw kind meteen een zoet toetje of snoep te geven als het niet wil eten. Doet u dit wel, dan is er geen weg meer terug: uw kind heeft u door en zal in het vervolg helemaal niet meer eten, maar wachten tot u weer iets lekker(der)s aanbiedt. Probeer ontspannen met eten om te gaan, dan zal uw kind uw voorbeeld volgen.”

Tips om het eten weer leuk te maken:
– Gebruik uw fantasie! Doperwten zijn marsmannenkeutels, bloemkool is een sneeuwboompje etc.
– Verstop de groenten in een bladerdeegtaartje of in een stamppot. Wat niet weet…
– Maak het bord op in de vorm van een dier of een pop en laat uw kind eerst het hoofdje, dan de handjes en de voetjes opeten.
– Betrek uw kind bij het bereiden van de maaltijd. In een kom de sla door elkaar husselen is al genoeg om hen het idee te geven dat zij ‘hun eigen voedsel’ eten en dat smaakt toch lekkerder…
– Kinderen zijn snel afgeleid en spelen graag. Ook met eten. Maak eten dus speels en doorbreek af en toe de rituelen. Kinderen zijn bijvoorbeeld gek op kluiven op een stukje kip.
– Ook houden kinderen meer van zacht vlees dan hard vlees. Door te braadstomen houd je het vlees mals en zacht.

Recepten
Kip met ananas, rijst & doperwtenkokossalade >>

Kip met rozemarijnaardappels uit de over, sperziebonen en worteltjes >>

Kip tuttifrutti met couscoussalade >>

Ook interessant