Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

En hij heet…

en-hij-heet.jpg

Ik parkeerde de Bugaboo bij de Hema-toiletten.
De toiletjuffrouw wierp een blik in de wagen.
‘Jippe,’ zei ze. In vrolijke letters stond het op zijn blauwe mutsje gedrukt.
‘Ja, Jippe,’ zei ik.
‘Heet ie ook zo?’ vroeg ze.
(Nee, hij heet Klaas nou goed?)

Blij verrast was ik toen ik drie maanden geleden alle positieve reacties op onze naamkeuze las. Ik kon me namelijk best voorstellen dat het niet iedereens smaak zou zijn. Ik had de naam Jippe wel eens voorzichtig anoniem geopperd op een forum en daar werd hij toch behoorlijk ‘afgekraakt’:
‘Nee, dat kun je je kind niet aandoen! Wat als hij straks een jaar of veertig, vijftig is?’
Dat soort reacties. Niemand leek echt enthousiast. Daar schrokken we wel van. Maar ja, als ik zag wat voor namen díe mensen dan weer leuk vonden dan waren het kennelijk ook mijn soort mensen niet helemaal, want persoonlijk zou ik dan weer nooit voor dat soort namen gaan.

Nou ja, we bleven de naam Jippe leuk vinden. En op gegeven moment, als je een naam al een tijdje stiekem gebruikt, kun je ook haast niet meer terug. Dan begint het zo te leven, dan hóórt die naam gewoon al bij je kindje, ook al is hij nog niet eens geboren.

Jippe dus. Een Friese naam. Dat wilden we. Althans, dat wilde Pier graag vanwege de Friese afkomst van zijn (overleden) moeder. (Hoewel hij overigens ook Indisch en Spaans bloed in zich heeft…)
Nou ben ik niet zo’n fan van Friese namen, maar Jippe vond ik dan weer wél heel leuk. In 2007 al, getuige een mailtje dat ik destijds naar mezelf stuurde. (Ja, ik heb de eigenaardige gewoonte mailtjes naar mezelf te sturen; van dingen die ik tegenkom, wil onthouden, nog moet bekijken of nog moet doen.) Het was nog van voor de geboorte van Bo, toen ik voor de zekerheid ook naar jongensnamen aan het kijken was.

Behalve een Friese naam, ook een vrolijke naam. Speels. Creatief. Origineel. Dat soort associaties hadden we. Lief ook. En fris. Anders dan anders. En juist dat maakt het toch nog een beetje stoer. (Wat hij helemaal niet hoeft te zijn hoor; moet hij weten…)

Veel Jippe’s zijn er niet. Gelukkig maar. Vaak kenden mensen die het geboortekaartje kregen de naam ook nog niet. Dat maakt het des te leuker, vind ik. Volgens de namenteller van Babyinfo.nl werd de naam Jippe in 2008 maar 8 keer gegeven.

Gewoon een naam waar we enthousiast over waren dus. Allebei, want dat is ook zo wat. Vaak genoeg noemt de een namen die de ander afschuwelijk vindt.
‘Hóe zeg je? Welke naam? Hoe bedenk je het!’
‘Nee, jij dan met je puntjepuntjepietje.’
Zo opperden ook wij wel andere namen, maar Jippe bleef een van de favorieten, zo niet dé favoriet.

Pas later zijn we naar de betekenis gaan kijken. Die was niet eenvoudig te achterhalen. Steeds werden we ‘doorverwezen’. Jippe kwam van Jibbe. Jibbe bleek weer een variant van Gabe, maar ook van Gebbe of Gib. Uiteindelijk betekende dat dan weer ‘vrijgevig’ of ‘gastvrij zijn’.
Nou, mooi toch? Een positieve betekenis in elk geval.

Ook googlede ik. Natuurlijk. Wie zou het níet doen tegenwoordig? Met internet is research doen kinderspel.
Ik vond Jippe in de ‘Kinjerkraom’ (een Limburgse tekenfilmserie over Jippe; een nieuwsgierige, brutale, maar lieve trol). Zie: www.kinjerkraom.nl. En ‘De avonturen van Jippe’ op http://www.jippe.tv/cms/. Jippe de Moevie.
Ook checkte ik Google images. En wat blijkt? Net als Bo is Jippe een veelgekozen hondennaam… Hmmm. Maar ja, om er nou daarom niet voor te kiezen.

Het past ook mooi bij Bo. Jippe en Bo. Ja, heel natuurlijk. En bij Pier natuurlijk, net als Jippe een Friese naam.
Er bestaat zelfs een site waarop je kunt checken of de naam bij de andere namen van het gezin past. De ‘voornamen familie test’ staat op http://www.naamwijzer.nl/familie.php. En dus deed ik de test. Past het bij… Denise? Heel goed. Bij Pier? Perfect. Bij Bo? Heel goed.
Grappig.

Het werd Jippe. Het stond vast.
Jippe Bish (spreek uit: ‘Bies’).

En wat wilde het toeval? Enkele weken voordat Jippe geboren werd, kreeg Wouter Bos een zoon. Ze noemden hem Joppe. Joppe Bos.
Ha ha, grappig. Joppe Bos en Jippe Bish…

Tot slot, weet je de ‘werktitel’ nog? Bipp was het. En dat lijkt eigenlijk ook wel heel erg op Jippe…

Jippe, ja, hij heet echt zo.

(Over Jippe’s tweede en derde naam komt nog een apart blogje.)

Ook interessant