Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Een wijntje per dag is toch niet zo gezond als we hoopten

rode-wijn.png

‘Een glaasje rode wijn kan heus wel joh, goed voor je hart!’ Maar uit nieuw Canadees onderzoek blijkt dat alcohol waarschijnlijk geen énkel gezondheidsvoordeel heeft.

Canadese onderzoekers hebben bijna negentig studies naar de gezondheidseffecten van alcohol bestudeerd en konden maar één ding concluderen: als je elke dag of af en toe een wijntje drinkt en kerngezond bent, dan is dat laatste hoogstwaarschijnlijk niet aan de alcohol te danken. Zo meldt de krant Trouw.

Geheelonthouders vaak ongezonder

Veel studies zeiden tot nu toe dat een glas wijn per dag goed kan zijn voor (onder andere) je hart en bloedvaten. Het zou zelfs de kans op dementie verkleinen. Mensen die dagelijks van een wijntje nippen zouden namelijk minder gezondheidsklachten hebben dan geheelonthouders.

Logisch…

Maar wacht eens, dachten de Canadezen, waarom laten die mensen eigenlijk de alcohol staan? Tuurlijk, er zijn er altijd die gewoon geen wijn of bier lusten. Maar de meeste geheelonthouders zijn juist vanwege gezondheidsredenen gestopt met de alcohol. ”Nogal wiedes dat de matige drinker daar gezond tegen af steekt,’ aldus  Trouw. Vergeleken met kerngezonde geheelonthouders waren de matige alcoholdrinkers ineens helemaal niet meer gezonder.

‘Hoe meer alcohol, hoe meer schade’

“Iedereen denkt dat een beetje alcohol goed voor je is, omdat we dat altijd horen,” zegt hoofdonderzoeker Tim Stockwell op EurekAlert. “Maar er zijn genoeg redenen om sceptisch te zijn. Het is erg onwaarschijnlijk dat je er ook maar iets gezonder van kunt worden.” Volgens Stockwell is het eerder het tegenovergestelde: hoe meer alcohol, des te groter de schade.

Ook interessant