Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo kun je herkennen of jouw Parmezaanse kaas de échte is

echte-parmezaanse-kaas.jpg

Hoewel in vrijwel alle supermarkten ‘Parmezaanse kaas’ te vinden is, gaat het lang niet altijd om de echte. Zonde, want de authentieke Parmezaan is toch wel de állerlekkerste. Gebruik jij ‘m ook graag in of over je Italiaanse pasta, salade of ovengerecht? Dan wil je dit zeker even lezen.

We vertellen je hoe je de echte Parmezaanse kaas kunt herkennen.

Echte Parmezaanse kaas

Echte Parmezaanse kaas is Parmiggiano-Reggiano. Deze ongepasteuriseerde kaas, gemaakt van koeienmelk, wordt al eeuwen gemaakt in Italië. Officieel kan deze soort kaas alleen gemaakt worden in een deel van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Hier wordt de typisch Italiaanse kaas al sinds de renaissance op een traditionele manier gemaakt door boeren en kaasmakers.

Wil je dat alleen de échte Parmezaanse kaas op je bord belandt? Let dan op de volgende dingen:

Koop het vers

Verse Parmezaanse kaas is de allerlekkerste, want het verliest een deel van de smaak als het gesneden of geraspt wordt. Daarom is het altijd aan te raden om het zo vers mogelijk te kopen. Ga naar een kaasboer of een lokale delicatessenwinkel en proef het verschil.

Zoek op de verpakking naar ‘DOP’

‘DOP’ staat voor Denominazione di Origine Protetta en betekent dat de kaas die je in je handen hebt uit het ‘juiste’ deel van Italië komt en op traditionele wijze is gemaakt. Als je verse kaas bij de kaasboer koopt, kun je hierom vragen als het voor je gesneden wordt.

Vermijd Parmezaanse kaas die al geraspt is

Een geraspte variant van Parmezaan is vermoedelijk geen echte Parmiggiano-Reggiano, maar een kaas van lagere kwaliteit. Daarnaast is het zo dat geraspte kaas droger wordt en een beetje smaak verliest. En dat terwijl een stuk Parmezaanse kaas zelf raspen helemaal niet veel tijd of moeite kost.

Lees ook:
Mooi meegenomen: ‘Kaas en rode wijn zijn goed voor je hersenen’

Parmezaanse kaas bewaren

Als je eenmaal een lekker, vers stuk kaas op de kop getikt hebt, wil je natuurlijk dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Bewaar de kaas in een simpele, afsluitbare zak of plastic bak.

Bron | Real Simple
Beeld | Getty Images

Ook interessant