Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is het écht nodig om peulvruchten uit blik af te spoelen?

peulvruchten.jpg

Het is je vast weleens opgevallen dat peulvruchten uit blik gaan schuimen zodra je ze onder de kraan houdt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En is het wel écht nodig om ze af te spoelen?

Het schuimen van peulvruchten uit blik heeft te maken met twee dingen, namelijk met eiwitten en saponine.

Eiwitten en water

Peulvruchten zijn een natuurlijke bron van eiwitten. Wanneer je ze een tijdje in blik laat zitten, trekken de eiwitten in het vocht. Door de energie van het water kloppen de eiwitten als het ware op. Dat zorgt ervoor dat de peulvruchten kunnen gaan schuimen als je ze afspoelt.

Saponine oftewel zeepstof

Daarnaast zit er – net als bij veel andere groenten – saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd, omdat het in een zeepachtig schuim verandert wanneer het oplost in water. Zolang er geen extra conserveringsmiddelen aan het peulvruchtenvocht zijn toegevoegd, kun je het vocht uit blik gewoon opeten. Sterker nog: het is zelfs gezond. Het vocht bevat immers een flinke portie eiwitten.

Wel of niet afspoelen?

Of je peulvruchten uit blik wel of niet afspoelt, mag je helemaal zelf bepalen. Maar als je kikkererwten door een salade mengt, is het slim om ze eerst even onder de kraan te houden. Anders kan de smaak gaan overheersen in de salade. Wil je een blik bonen door de soep roeren? Dan kun je het vocht er gewoon bij doen. Hierdoor versterk je de smaak en blijven alle voedingsstoffen (zoals eiwitten) uit het ingeblikte vocht behouden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | Elle
Foto | iStock

Ook interessant