Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

‘Zelfs het kleinste restje eten vries ik in’

knoflook1.png

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een duurzaam leven. Ze kiezen voor een bewuste levensstijl, waarbij hun eigen milieubelasting zo minimaal mogelijk is. Ook Jeltje Gras (52) gaat spaarzaam met het milieu om.

Geen voedsel weggooien

Het aannemen van een bewuste levensstijl is voor Jeltje niet iets van de laatste jaren. Bijna haar hele leven is ze zich al bewust van haar ecologische voetafdruk. “Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt, met de Hongerwinter (1944-1945 red.) en al. Bij ons thuis werd er daardoor zuinig met alles omgesprongen. Ook met eten. En dat doe ik nog steeds. Ook bij mij thuis wordt weinig tot niets weggegooid. Steeds kijken we hoe we iets kunnen hergebruiken.”

Weekmenu maken

Aan voedselverspilling doet Jeltje dan ook niet. “Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik nooit eten weggooi. Ik doe één tot twee keer in de week boodschappen. Voorafgaand maak ik altijd een menu voor de hele week en aan de hand daarvan halen we de boodschappen. Of ik gebruik het de volgende dag of het gaat in de vriezer. Zelfs het kleinste restje eten vries ik in.”

Kliekjesdag

Maandag is het bij familie Gras standaard kliekjesdag. “Dat komt dan ook goed uit, omdat ik dan erg weinig tijd heb. Een kliekjesrecept dat snel klaar is, is een omelet van ingevroren restjes, een gefruit uitje en knoflook en een paar eieren. Lekker met bruin brood erbij.”

Ecologische voetafdruk

De meest simpele duurzame tip die Jeltje graag mee wil geven, is dat je je voortdurend bewust bent van je ecologische voetafdruk en daar zo goed mogelijk naar handelt.

Meer tips en informatie over kliekjes vind je op Kliekipedia. Of praat met ons mee: #kliekipedia

Ook interessant