Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Aha! Zó komt het dus dat dubbelvla niet gemixt wordt in het pak

dubbelvla-margriet.jpg

Misschien heb jij het je ook wel eens afgevraagd: hoe kan het toch dat dubbelvla nog steeds dubbelvla is, zélfs nadat je het over een hobbelige weg naar huis hebt gebracht?

Je zou verwachten dat die kleuren dan gewoon door elkaar zouden gaan, maar toch komen er steeds weer twee verschillende kleuren uit het pak als je het in een schaaltje schenkt.

Natuurkunde

NRC vroeg zich ook af hoe dit kan, en ging op onderzoek uit. Dat er zó veel natuurkunde komt kijken bij een pak dubbelvla, hadden wij niet aan zien komen. Ze spraken met deskundige Thom Hupperts, senior researchspecialist bij FrieslandCampina. Hij legt uit dat het allemaal te maken heeft met de vloeibaarheid van vla. Daarom nemen we een duik in de reologie – de vloeistoffenleer.

Verschillende soorten vloeistoffen

Grofweg zijn er twee soorten vloeistoffen: de newtoniaanse en de niet-newtoniaanse. Bij de eerste categorie kun je denken aan water, dat heel vloeibaar is en al bij weinig kracht kan stomen. Het gaat om een vloeistof die niet stroperig is, en waarvoor dus maar weinig kracht nodig is.

Lees ook: Hoe (on)gezond is het om elke dag een toetje te eten?

Vaste stof

Vla valt in de tweede groep, en dat is in het geval van dubbelvla volgens Hupperts een voordeel. “Allereerst heeft het een zwichtspanning. Dat betekent dat het product zich bij een belasting onder die spanning gedraagt als een elastische, vaste stof en pas daarboven als een dikke vloeistof”, legt hij uit.

Als je het pak niet extreem hard gaat schudden, blijft de vla in het pak dus eigenlijk een soort vaste stof. Een hobbelige weg of een ritje in je fietstas zal de zwichtspanning niet overschrijden, waardoor de dubbelvla dus niet mixt. Ook is vla erg dik en stroperig – het heeft een “hoge viscositeit”, aldus Hupperts – en mixt daarom een stuk minder snel.

Niet op de kant leggen

Als je de achterkant van een pak dubbelvla weleens gelezen hebt, heb je vást gezien dat daarop een waarschuwing staat om ‘m niet op z’n kant te leggen. Maar in principe zijn de dichtheden van vanillevla en chocoladevla (of aardbeivla, welke variant je ook kiest) met elkaar vergelijkbaar, zegt Huppertz, en zou het kantelen van de verpakking dus eigenlijk geen probleem zijn. Alleen bij een hogere temperatuur wordt de vla dunner, en kan het makkelijker mengen. En wat als je pak dubbelvla wél gemengd is? Dan is het gelukkig nog steeds heel lekker. Plus: in je maag komt het tóch allemaal door elkaar.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC
Beeld | iStock

Ook interessant