Eten

Drie makkelijke manieren om tomaten sneller te laten rijpen

tomaten.png

Tenzij je je eigen tomaten kweekt, moet je in Nederland nogal eens genoegen nemen met supermarkttomaten die niet helemaal lekker rijp zijn. Dit zijn drie manieren om ze sneller te laten rijpen.

De kooksite Culy.nl geeft de volgende tips:

1. Leg ze in de zon

Tomaten zijn dol op de zon. Leg ze op een zonnig plekje, bijvoorbeeld in de vensterbank. Dan zullen ze binnen enkele dagen mooi rood zijn, belooft de site.

2. Stop ze in een zak

Rijpende tomaten produceren, net als veel andere vruchten, ethyleen. Dit natuurlijke gas zorgt ervoor dat de vruchten sneller rijp worden, net als de vruchten eromheen. Door tomaten in een plastic of papieren zak te stoppen, blijft er meer ethyleen bij de tomaten hangen, waardoor ze sneller goed op smaak zijn. Prik wel een paar ventilatiegaatjes in de zak. En doe liever niet te veel tomaten tegelijk in de zak.

3. Stop er een banaan of appel bij

Bananen produceren van alle fruitsoorten het meeste ethyleen. Vroeger werden ze in fruitkoelhuizen gebruikt om het rijpingsproces van andere vruchten te versnellen. Leg je tomaten dus naast een paar bananen op de fruitschaal, of stop een banaan in de zak met de tomaten. Geen bananen in huis? Appels zijn een goede tweede keuze. Ook nectarines, perziken, mango’s, avocado’s en komkommers scheiden het rijpingsgas uit. Overigens werkt deze rijpingstruc niet bij klein fruit zoals aardbeien, frambozen en kersen. Deze vruchten reageren nauwelijks op ethyleen en zullen dus ook niet sneller rijpen als je ze naast een tros bananen legt.

Bron | Wikipedia

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant