Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dossier | Diëten

buik2.png

Een dieet… De meesten van ons hebben het wel geprobeerd of er op z’n minst weleens over nagedacht. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is 42. Geen nationale ramp, maar we zijn in de afgelopen decennia enorm gegroeid. Vreemd misschien, in een tijd waarin we zo veel dieetgoeroes hebben, boeken over calorieën tellen, clubjes, schappen vol lightproducten en sportscholen. Maar het tegendeel is waar! Detox-coach Jaqueline van Lieshout legt het uit.

“Vroeger dacht niemand na over calorieën. Sterker nog: er werd reuzel op de boterham gesmeerd, er werd gebakken in roomboter en brood haalde je gewoon bij de bakker. Dat werd oud en het beschimmelde binnen afzienbare tijd. In de winter aten we stamppot en wanneer de zomer zich aankondigde keken we reikhalzend uit naar aardbeien. Niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. De voedingsindustrie geeft onszelf de schuld van wat er sinds die tijd allemaal is veranderd met onder andere een: ‘Er wordt te weinig bewogen.’ Helemaal waar, maar er is veel meer aan de hand.

Vanaf de jaren zestig zijn er grote fabrieken gekomen waarin ons ‘voedsel’ wordt gemaakt en daar zijn ze steeds beter in geworden. Alles kon steeds efficiënter, ‘beter’ en véél goedkoper. Zodat we meer konden en wilden, kopen. En eten dus! Dus werden we dik. Steeds dikker. Hé, dacht de industrie, daar kunnen we ook wel geld mee verdienen. Mensen zijn wanhopig en wij verzinnen een oplossing. Wij hebben toch genoeg geld. Het wordt tijd om wat loze theorieën de wereld in te helpen, zoals dat hoog cholesterol altijd slecht is en wij daarom plastic boter moeten gaan eten en allerlei medicijnen (de farmaceut moet ook iets verdienen natuurlijk). Ook vet is slecht, ál het vet. Dus we kunnen nieuwe schappen maken met allemaal vetvrije artikelen. Die maken we gewoon in een laboratorium met allerlei chemische toevoegingen. We doen net alsof het echte voeding is, maken er een leuke reclame bij met blije, gezonde gezinnen en hup, kassa!

Inmiddels staat de wereld op z’n kop. We staan enorm ver van échte voeding af en dit lijkt steeds erger te worden. De angst voor calorieën zit er zó diep in, dat velen van ons niet meer naar een product kunnen kijken zonder direct te berekenen of te weten hoeveel calorieën erin zitten. Een fantastisch, heerlijk en onvoorstelbaar gezond product als avocado (ik zeg weleens: je kunt erop leven) wordt angstig opzij geschoven door veel vrouwen, maar vervolgens wordt er wel een pak ontbijtkoek met een half litertje cola light naar binnen gewerkt. Zou dat nu echt beter zijn?

Er wordt mij vaak gevraagd hoe je toch kunt afvallen zonder calorieën te tellen. Simpel. Ik denk dat het een heel goed idee is, in deze wirwar van ‘voedingswaarheden’, dat we zo veel als mogelijk teruggaan naar échte voeding. Maak alles (ja, alles) weer zelf, eet fatsoenlijke maaltijden van pure producten en laat al die fabriekstroep, vooral alles waar reclame voor wordt gemaakt, lekker links liggen. En ja, goed eten kost tijd en geld. Maar dat is je gezondheid toch wel waard?

Vergeet alle diëten, puntenplannen, weekplannen en lightproducten. Eet puur, echt en onbewerkt. Een zak chips of m&m’s kan bijna niemand slechts half opeten, maar van echt goede en pure voeding is het erg lastig om te veel te eten.

Laat dit jouw waarheid zijn voor 2015. Kom erachter welke voedingsmiddelen jouw gezondheid ondersteunen en welke belastend voor je zijn. Dat kunnen gluten zijn, maar het kan ook gaan om suiker, of koemelk. Chemische toevoegingen of zoetstoffen. Wees weer je eigen goeroe en kies het beste wat je kunt vinden. En die producten hebben geen lijst met onbegrijpelijke ingrediënten.”

Ook interessant