Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Daarom krijg je dus dorst na het eten van een zoete snack

daarom-krijg-je-dus-dorst-na-het-eten-van-een-zoete-snack.jpg

Krijg je ook vaak spontaan dorst wanneer je iets zoets hebt gegeten? Geen zorgen, het ligt niet aan jou. Het heeft namelijk alles te maken met je bloedsuikerspiegel.

Caroline Apovian, professor in de afdeling Endocrinologie, diabetes en voeding aan de Boston University School of Medicine, legt het uit.

Cellen

“Wanneer je suiker hebt gegeten, stroomt dit via je maag je bloedbaan binnen. Dit zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam water loslaten om de balans in het bloed te herstellen. Om het water in de cellen aan te vullen, sturen ze signalen naar je hersenen. Dit leidt vervolgens tot de behoefte om te gaan drinken”, aldus Caroline.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Suikerhoudende drankjes

Omdat de glucose door je darmen wordt geabsorbeerd en daarna heel snel in de bloedbaan terechtkomt, krijg je al binnen vijf á tien minuten een dorstig gevoel. Ook al verlang je stiekem naar suikerhoudende drankjes, is dit niet een hele verstandige keuze. “Je verwart daarmee niet alleen je energiebalans door meer suiker in te nemen, maar je krijgt ook veel extra en lege calorieën binnen”, legt Caroline uit.

Advies bij dorst

Wat kun je dan wel drinken om de dorst weg te nemen? Volgens Caroline is het het beste om gewoon een glas water te drinken. Zo simpel kan het zijn.

Bron: Health.com
Beeld: iStock

Ook interessant