Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Doe je olie in een hete of koude pan?

olie-in-de-pan.jpg

Dat olie goed heet moet zijn voordat je je stukje vlees erin legt, weten we. Maar wat is beter: olie in een hete pan gieten, of de olie langzaam met de pan laten opwarmen?

Bij bakken en braden is het belangrijk dat de pan goed heet is, zodat je stukje vlees, vis of aardappeltjes meteen dichtschroeien en geen vet opnemen. De beste manier om dit te bereiken, is om eerst de pan heet te laten worden voordat je de olie erin giet. Als je de olie namelijk samen met de pan opwarmt, loop je het risico dat de olie nog niet warm genoeg is en je kleffige aardappeltjes krijgt. Ook kan het eerder gaan aankoeken.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Wel kan olie aanbranden, dus wacht niet te lang nadat je de olie in de hete pan hebt gedaan. Als het begint te walmen (roken), ben je eigenlijk al te laat. Olie heeft de juiste bak-en braadtemperatuur als het begint te spiegelen.

Voorzichtig met roomboter

Bak je in roomboter? Dan is voorzichtigheid geboden. Roomboter kan namelijk minder heet worden dan olie en brandt dus sneller aan. Je kunt de boter dus beter wat eerder in de pan doen, zodat je kunt zien wat er gebeurt. Als de schuimbelletjes zijn weggetrokken, is de boter op de juiste temperatuur en kun je vlees, vis of aardappeltjes toevoegen.

TIP: je kunt roomboter ook mengen met wat olijfolie, dan verbrandt het minder snel, maar heb je toch de lekkere smaak van roomboter! Laat dan eerst de olie goed warm worden en doe daarna de boter erbij.

Knoflook: niet meebakken

Hoe heet de pan en de olie of boter mag worden, hangt natuurlijk ook af van wát je wilt bakken. Een uitje fruiten doe je beter niet in gloeiend hete boter. Ook knoflook brandt heel snel aan en kun je zelfs beter pas op het allerlaatste moment toevoegen. Maar voor alles wat snel moet dichtschroeien en wat je lekker krokant wil hebben, geldt: hoe heter de pan, hoe beter. Zo ook met pannenkoeken.

Waarom is olijfolie zo gezond?

Dit zit in een eetlepel bakolie

 

Ook interessant