De beste pizza? Die eet je niet in de pizzeria, maar maak je lekker zelf. Met dit makkelijke en verrassende recept is zelfs de pizzabodem supersnel klaar. En je hebt straks een krokante korst waar elke pizzabakker jaloers op is!
Het grote voordeel van kant-en-klare pizza’s of een pizzaatje eten in een restaurant is dat je niet zelf de bodem hoeft te bakken. Maar met dit makkelijke recept draait echt íédereen supersnel de allerlekkerste pizzabodem in elkaar. Het deeg hoeft namelijk niet eerst een halfuur te rijzen én je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt!
Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en… Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst. Het voordeel van patentbloem boven gewone (tarwe)bloem is dan weer dat je het deeg voor de pizzabodem makkelijker kunt ‘uitrekken’. Stiekem hebben we trouwens ook nog een tip voor een vierde ingrediënt: een beetje maïsmeel. Het hoe en waarom van dit bestanddeel wordt hieronder uitgelegd.
Zo maak je de pizzabodem
Stap 1:
strooi wat maïsmeel (verkrijgbaar bij elke Turkse supermarkt of biologische winkel) op een bakplaat. Maïsmeel lijkt op polenta, maar heeft een fijnere korrel. Geen paniek als je dit niet in huis hebt. Het hoeft niet per se, maar wij vinden dat het de korst een extra lekkere structuur en smaak geeft.
Stap 2:
doe 335 gram (patent)bloem, 225 ml Griekse yoghurt en 7 gram bakpoeder in een kom.
Stap 3:
mix alles goed door elkaar.
Stap 4:
kneed het deeg zo’n 8 tot 10 minuten. Laat het daarna 5 minuten rusten.
Stap 5:
maak er de gewenste pizzavorm van. Rond, in de vorm van een hartje; alles kan!
Stap 6:
leg de pizzabodem op een bakplaat. Gebruik géén bakpapier, dit houdt vocht tegen, waardoor het vocht in het deeg minder makkelijk kan verdampen. Je moet dan langer wachten voordat je deeg klaar is en het resultaat wordt minder knapperig. Wie het pizzabodem bakken overigens nog verder wil verfijnen, kan overwegen om een speciale pizzasteen te kopen. Die leg je gewoon op het ovenrooster en tovert je heteluchtoven om in een steenoven.
Stap 7:
bestrijk de bovenkant van de bodem met olijfolie, doe er tomatensaus op en beleg de pizza vervolgens met je favoriete ingrediënten. Bak 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 230 graden (hetelucht 210 graden), tot de korst mooi lichtbruin en krokant is geworden (bak korter als je van een zachtere korst houdt, langer als je van extra krokant houdt).
Stap 8:
snijd de pizza aan en je zult er versteld van staan dat zoiets simpels zo lekker kan smaken!
Benodigdheden
335 g (patent)bloem
225 ml Griekse yoghurt
7 g bakpoeder
50-100 g maïsmeel (optioneel)
olijfolie
tomatensaus
je favoriete pizzabeleg (bijvoorbeeld champignons, salami, paprika, uien, artisjokken…)
1. Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht 210 graden).
2. Bestrooi de bakplaat met maïsmeel (optioneel).
3. Mix de Griekse yoghurt, (patent)bloem en bakpoeder in een kom.
4. Kneed het deeg 8-10 minuten. Laat het 5 minuten rusten en maak er daarna een pizzavorm van.
5. Plaats de bodem op de plaat (gebruik geen bakpapier!). Bestrijk met olijfolie, gevolgd door tomatensaus en alles wat je lekker vindt.
6. Bak de pizzabodem 10-12 minuten tot de korst licht gebruind en stevig is.