Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit verrassende ingrediënt maakt je havermout nóg gezonder

havermout.png

Heb je weleens van ‘zoats’ gehoord? Dat is havermoutpap met courgette. Echt waar, steeds meer mensen roeren deze groente door hun favoriete ontbijt. Waarom? We zochten het uit.

Oats komt van oatmeal, wat Engels is voor havermout. De z in ‘zoats’ staat voor ‘zucchini’, zoals bijvoorbeeld Amerikanen courgette noemen. Het fijne van deze groente is de lichte, neutrale smaak, waardoor je ʼm op eindeloos veel manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld ook spaghettislierten van maken, als gezond alternatief voor gewone pasta. En nu roeren mensen het dus ook door hun havermout!

Extra voedingsstoffen

Courgette is zo populair in de pap vanwege die neutrale smaak. Hierdoor verandert er weinig tot niets aan de smaak van de havermout, terwijl je wel extra vezels en vitaminen binnenkrijgt. De courgette-havermoutpap wordt ook gewoon met fruit en andere zoetigheid gegeten.

Zo maak je ‘zoats’

Proberen? Het is heel makkelijk, en schijnbaar erg lekker. Women’s Health tipt dit eenvoudige receptje.

Stap 1 Doe net iets minder havermout in een pannetje dan je gewend bent.
Stap 2 Rasp wat courgette (met schil en al gewassen!) over de havermout en roer alles goed door. De verhouding havermout/courgette is persoonlijk, gewoon wat je lekker lijkt.
Stap 3 Voeg soja-, rijst-, haver-, geiten-, koemelk of water toe. Let wel op dat er meer vocht vrijkomt door de toevoeging van courgette, waardoor je minder nodig hebt om je pap vloeibaar te maken dan anders.
Stap 4 Verwarm het mengsel al roerend, totdat het de gewenste dikte heeft. Voeg naar smaak honing of andere zoetstoffen toe aan je pap.
Stap 5 Tijd voor de topping! Je kunt courgette-havermoutpap met van alles en nog wat combineren. Van blauwe bessen, banaan of aardbeien tot chocolade.

TIP: gebruik de courgette bij voorkeur met schil. Die zit bomvol gezonde vezels, waardoor je bovendien langer een verzadigd gevoel houdt.

Liever geen courgette in je pap? Dit zijn andere lekkere recepten met courgette.

Lees ook

Bekijk ook

Zo krijg je een avocado in tien minuten rijp.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant