Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom we zo graag voor de televisie eten

eten-pizza.jpg

Veertig procent van de Nederlanders eet regelmatig een maaltijd voor de televisie. Opvallend genoeg gebeurt dat vooral in de leeftijdscategorie tussen veertig en zestig jaar. Naarmate de kinderen ouder worden, verschuift de avondmaaltijd steeds vaker naar de bank. En dat terwijl veel mensen aangeven, dat ze liever met de rest van het gezin aan tafel zitten.

Waarom eten we dan toch zo graag met ons bord op schoot? Volgens klinisch psychologe Sophie Mort komt dat doordat onze hersenen zo echt kunnen ontspannen. “Zowel het eten van bepaalde voedingsmiddelen als het televisiekijken zorgen ervoor dat er dopamine, het plezierstofje, vrijkomt. Het voelt dus gewoon écht goed om te eten terwijl je een van je favoriete series binge-watcht.”

Huidige maatschappij

Daarnaast stelt de klinisch psychologe dat die eetgewoonte beter bij ons dagelijks leven past. “We zijn niet meer gewend om één ding tegelijk te doen. We leven momenteel in een cultuur waarbij productiviteit en efficiëntie erg belangrijk zijn. Mindful eten past daar niet bij”, stelt Mort. “De druk die we onszelf en onze maatschappij opleggen, maakt het heel moeilijk om bewust te eten.”

Opvoeding

Een derde oorzaak is volgens Mort te wijten aan onze opvoeding. “Wanneer jij vroeger altijd verplicht werd om aan tafel te zitten, ben je ook minder geneigd om in je latere leven wel met je bord op schoot voor de buis te gaan eten”, stelt Mort.

Negatieve gevolgen

Hoewel voor de beeldbuis eten een goede manier is om te ontspannen, heeft het ook negatieve gevolgen. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig voor de televisie eten, een veel grotere kans hadden op obesitas. Niet alleen omdat je tijdens het tv-kijken niet door hebt hoeveel suiker, vet en calorieën je binnenkrijgt. Maar ook omdat tv-kijken ervoor zorgt dat je verzadigingsgevoel wordt geblokkeerd. Je eet dus al snel te veel. “Als je af en toe eens voor de televisie eet om je te ontspannen, is er geen probleem. Geniet dan ook van dat moment”, stelt Mort. “Probeer er gewoon voor te zorgen dat het geen gewoonte wordt en ga na waarom je het doet. Misschien ligt de oplossing wel ergens anders. Wanneer je eetgedrag voortkomt uit eenzaamheid, kun je bijvoorbeeld wat vaker een vriendin bellen.”

Lees ook
Dít gebeurt er met het eten dat tijdens Heel Holland Bakt wordt gemaakt

Bron| Hart van Nederland, HLN.be, Gezonderleven
Beeld| iStock

Ook interessant