Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom je moet uitkijken met zwart gekleurd softijs

zwarte-pasta-houtskool.jpg

De laatste tijd zie je op social media veel zwart gekleurde gerechten. Van zwarte hamburgerbroodjes en spaghetti tot zelfs zwart ijs. De zelfgemaakte gerechten danken hun uitzonderlijke kleur aan de toevoeging van houtskool. En hoewel het er bijzonder uitziet, kun je die gerechten maar beter niet eten. De Consumentenbond waarschuwt namelijk dat deze trend heel ongezond is.

Hoewel er op internet wordt beweerd dat de houtskool een ontgiftende werking heeft, is het tegendeel waar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Feeling Noir (@feelingnoir) op

Houtskool bindt ook schadelijke stoffen

De houtskool die aan de gerechten wordt toegevoegd, is afkomstig van kokosnootschillen of bamboe die tot extreem hoge temperaturen wordt verhit. De restanten worden vervolgens bewerkt met stoom of hete lucht, waardoor een gitzwart poeder ontstaat. Dat poeder bindt in de darmen stoffen aan zich, die daardoor niet door het lichaam opgenomen kunnen worden. Het grote nadeel is, dat ook schadelijke stoffen daardoor beter worden opgenomen. Daarnaast zorgt houtskool ervoor, dat noodzakelijke vitamines of de werkzame stoffen in medicijnen niet worden opgenomen.

Vergelijkbaar met Norit

Volgens Trudy Voortman, voedingsonderzoeker van het Rotterdamse Erasmus MC, is het toevoegen van actieve kool aan etenswaar eigenlijk net zoiets als het toevoegen van medicijnen. “Actieve kool heeft dezelfde werking als Norit. Dat medicijn staat bekend als diarreeremmer, maar is vooral effectief wanneer je een overdosis medicijnen hebt genomen. De houtskool gaat in dat geval de opname van de medicatie in het lichaam tegen.”

Inktvissen

Gelukkig is er geen reden tot paniek wanneer je net een zwart softijsje naar binnen hebt gewerkt. De nadelige effecten zijn minimaal wanneer je één keer een zwart gerecht uitprobeert. Het wordt wel afgeraden om langdurig zwartgeverfde gerechten te eten. Zwarte rijst en andere producten die zijn gekleurd met inkt van inktvissen kunnen wel veilig worden genuttigd.

Bron| Voedingscentrum
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant