Eten

7 lekkere dingen die je met restjes rijst kunt maken

restjes-rijst.jpg

Het blijft lastig: inschatten hoeveel rijst je nodig hebt voor je gerecht. Voor de zekerheid gooi je tóch een scheutje extra in de pan, waardoor je uiteindelijk een halve pan rijst over hebt. Zonde! Gelukkig kun je van deze restjes rijst nog allerlei lekkere dingen maken.

Niet weggooien, dus.

1. Gefrituurde rijst

Gekookte rijst wordt nóg lekkerder als je het daarna opbakt in een wok met een scheutje wokolie. Bak de rijst krokant, en voeg hier andere restjes uit je koelkast aan toe. Bijvoorbeeld bosuitjes, wortel, gember, een eitje, een uitje, knoflook, courgette… bijna álles smaakt wel lekker met krokante rijst. Gooi er daarna wat teriyaki, ketjap of sojasaus overheen, en je hebt een heerlijke lunch of avondmaaltijd voor een persoon.

2. Rijstpudding

Gezond is het niet, maar lekker wel: rijstpudding. Gooi de overgebleven rijst samen met wat melk (één kopje melk per kopje rijst), suiker, rozijnen, vanille en boter in een pan. Kook dit tot tot het grootste gedeelte van de melk is opgenomen (na zo’n 25 minuten). Voeg vervolgens wat geraspte citroenschil en een theelepeltje kaneel toe. Smullen maar!

3. Pokébowl

Zo makkelijk en zo lekker, die pokébowls. De basis van een pokébowl is rijst (even opwarmen of opbakken), en vervolgens kun je er allerlei lekkere dingen aan toevoegen. Garnalen, zalm of tonijn, sojabonen, lente-uitjes, gefrituurde uitjes, avocado: heerlijk! Even een beetje sojasaus eroverheen, en smullen maar.

4. Soep

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar rijst is ook heel lekker in de soep. Het geeft je soep een extra bite en wat structuur. Doe het bijvoorbeeld door een (aziatische) bouillon, met wat lichte groenten of een beetje vlees of vis.

5. Risottoballetjes

Zoals de naam al doet vermoeden, worden arancini (risottoballetjes) normaal gesproken van risotto gemaakt, maar gekookte rijst werkt ook. Meng wat Parmezaanse kaas en een losgeklutst eitje door de rijst, en maak hier balletjes van. Rol ze vervolgens door bloem of een ei met paneermeel. Frituur of bak de balletjes in een laagje olijfolie, en je hebt een feestelijke en lekkere snack.

6. Gevulde paprika’s of tomaten

Heerlijk: snijd de bovenkant van de tomaat of paprika eraf en hol deze uit. Vul deze vervolgens met dingen die je lekker vindt: tomaat, gebakken gehakt, feta, peterselie én natuurlijk de rijst. Twintig minuutjes in de oven op 180 graden, en smullen maar.

7. Rijstepap

Lekker ouderwets, en een simpele versie van de rijstpudding van hierboven. Verwarm de overgebleven rijst met een klontje boter en wat basterdsuiker in een pannetje of in de magnetron. Doe er eventueel nog wat kaneel over, of wat vanille doorheen.

Bron | Culy.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant