Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Deze supermarkt verkoopt ‘het lekkerste’ vanille-ijs

vanille-ijs.jpg

Vanille was al schaars. En door een orkaan die vorig een deel van de oogst op Madagaskar verwoestte, zijn de kostbare peulen nu schaarser dan ooit. Hierdoor is ook echt vanille-ijs steeds minder te krijgen. Reden voor het AD om zeven varianten van het ijs uit de supermarkt te testen nu het nog kan. Wij delen het resultaat met je. 

Door natuurrampen en politieke onrust in vanille-grootmacht Madagaskar hebben ijsboeren wereldwijd ernstige tekorten in hun vanillevoorraad. “Wij hebben er noodgedwongen voor gekozen om in minder coupes vanille te verwerken,” zegt Marcel Janssen van IJssalon Florence uit Nederweert, verkozen tot de beste ijssalon van 2018. De kiloprijs van vanillestokjes ligt inmiddels fors hoger dan die van zilver. Dat verklaart volgens het AD ook waarom het schepijs in de supermarkt niet veel echte vanille lijkt te bevatten. Want dat is de conclusie van het testpanel na het proeven van de verschillende merken ijs: de vanille is vaak ver te zoeken…

Panel

Het panel van de krant dat het vanille-ijs testte bestaat uit: Theo Clevers (54), voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders, Marcel Janssen (55), meesterijsbereider van de prijswinnende IJssalon Florence uit Nederweert, Jacques Vos (63), roerganger van het IJscentrum, kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbranche en Antonio Mulder (50), ervaren bestuurslid van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders.

De resultaten

Benieuwd welk supermarkt-ijs de eerste plek behaalde? Volgens het testpanel is het ijs van het eigen merk van de supermarkt de ‘lekkerste, met de meest duidelijke vanillesmaak en -geur.’ Het panel vindt dat het ijs ‘niet ambachtelijk’ is, maar ‘wel knap gemaakt’. ‘Het smelt in je mond, niet op je bord. Mag minder luchtig.’ Over welk vanillie-ijs ze het hebben in hun testrapport? Over dat van supermarkt Jumbo!

Jumbo schepijs
Foto | jumbo.com

Bekijk hieronder alle resultaten (de prijs is omgerekend naar 500 ml).

1. Jumbo
Cijfer: 8,3
Prijs: € 0,97 per 500 ml
Lekkerste, meest duidelijke vanillesmaak en -geur. Niet ambachtelijk, wel knap gemaakt: smelt in je mond, niet op je bord. Mag minder luchtig.

2. Albert Heijn biologisch
Cijfer: 7,5
Prijs: € 1,45 per 500 ml
Te melkig voor een uitgesproken vanillesmaak, maar heerlijk romig en het smeltgedrag is oké.

3. Hertog
Cijfer: 7,5
Prijs: € 1,42 per 500 ml
Onnatuurlijk geel en te veel lucht, maar qua smaak verre van onaardig roomijs. Houdt zich buiten de vriezer lang staande.

4. Breyers
Cijfer: 6,5
Prijs: € 4,99 per 500 ml
Een volle smaakbeleving, maar plakkerig op tong en lippen en onprettige nasmaak van geparfumeerde vanille. Smelt heel snel.

5. Koupe
Cijfer: 6
Prijs: € 4,49 per 500 ml
Ook een snelle smelter. De vanillesmaak wordt bovendien weggedrukt door andere ingrediënten.

6. Oppo
Cijfer: 6
Prijs: € 4,99 per 500 ml
Grauw van kleur en weinig vanillesmaak (wel vleug amandel). Stevige structuur, wat zanderig: je proeft korreltjes op je tong.

7. Frozen Dutch
Cijfer: 6
Prijs: € 4,99 per 500 ml
Weinig lucht (hulde!) en relatief veel water, waardoor het ijs kouder aanvoelt. Je ziet vanillespikkels, maar proeft ze nauwelijks, helaas.

Overigens gaat het AD stoppen met de jaarlijkse testen van friet, haring en oliebollen. De krant heeft besloten niet door te gaan met de testen, omdat over smaak wel degelijk valt te twisten, “te veel wat ons betreft,” zo liet hoofdredacteur Hans Neijenhuis weten in zijn krant.

Bron | AD
Foto | iStock, jumbo.com

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant