Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De suikerspin

suikerspin1.png

Een zoete herinnering aan de kermis en kleverige handjes.

Wie kent dit luchtige snoepgoed nou niet? Iedereen heeft wel een jeugdige herinnering aan dit zoete goedje. Maar waar komt de suikerspin eigenlijk vandaan? En hoe kun je deze zelf maken?

Back to basics
De basis van de suikerspin ligt al een paar eeuwen achter ons. Het is onduidelijk wanneer precies, maar al voor de 18e eeuw werd er gewerkt met gesponnen suiker (karamel). Er wordt beweerd dat suikerspinnen zijn uitgevonden in 1830 door een tandarts. Aanderen zijn er echter van overtuigd dat de suikerspin is vernoemd naar een kermisattractie in Amerika waar dit snoepgoed altijd werd gemaakt.

Wat wel zeker is, is dat de suikerspinmachine door John Wharton en William Morrison is ontworpen. Het apparaat spint de suiker door middel van centrifugale kracht tot zijde-achtige draden.

Leuke weetjes

• De Engelse benaming voor suikerspin is candy floss, in Amerika heet het cotton candy, de Australische naam voor suikerspin is fairy floss, in Frankrijk wordt het barbe à papa (vaders baard) genoemd en de Duitsers zeggen zuckerwatte (suikerwatten).
• De Amerikanen zijn zo gek op de suikerspin, dat ze er zelfs een officiële feestdag van hebben gemaakt. Elke 7 december in het Cotton Candy Day.
• In een suikerspin zitten ‘maar’ vier klontjes suiker. Daarom wordt ook weleens beweerd dat een suikerspin goed binnen een dieet past!
• Huis-tuin-en-keuken suiker (kristalsuiker) werkt het beste als je een suikerspin wilt maken.
• Per 100 gram zitten er ongeveer 400 calorieën, 0 gram eiwit, 0 gram vet en 100 gram koolhydraten in een suikerspin.
• Het woord ‘spin’ refereert naar spinnen, in het Engels ‘to spin’, wat draaien betekent.

Zelf spinnen
Je kunt natuurlijk kant-en-klare bekers of pakken met suikerspinsuiker kopen, maar het is natuurlijk leuker om de suikerspin helemaal zelf te maken.

Benodigdheden
Een suikerspinmachine, houten stokjes voor de suikerspin, kristalsuiker en kleur- en smaakstoffen.

Bereidingswijze
Laat de suikerspinmachine ongeveer 5 minuten voorverwarmen. Schakel de machine hierna uit en vul een maatschepje met kristalsuiker, waar je de kleur- en smaakstoffen aan toevoegt. Strooi de suiker in het midden van de draaischijf en schakel het apparaat weer aan. De schijf gaat nu draaien en de suiker wordt verwarmd. De suiker smelt en er ontstaat een suikerweb.

Pak een stokje en begin een suikerspin te draaien. Draai het stokje rond door het web. Wanneer de machine geen suikerweb meer produceert, is de suikerspin klaar. Schakel de machine uit en begin weer opnieuw.

Bekijk ook het filmpje!

Ook interessant