Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De Scandinavische keuken

de-scandinavische-keuken.jpg

De Scandinavische keuken is er een van eeuwenlange tradities. Wij zetten de 5 bekendste lekkernijen voor je op een rij.

Winkels waar je scandinavische lekkernijen kunt kopen zijn er niet veel in Nederland. Met uitzondering natuurlijk van het Zweedse warenhuis IKEA.

Köttbullar

Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak – als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep veenbessenjam bij de borrel, als broodbeleg, etc. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix ‘Allroundkrydda’. Deze balletjes zijn ook verkrijgbaar bij IKEA.


Smörgåsbord

Smörgåsbord is een Zweedse maaltijd. Het is de meest bekende maaltijd in Zweden die vooral voor grotere groepen van personen geschikt is. Het wordt ook als lunch gebruikt.

Het Smorgåsbord bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte paling, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en nagerechten.

Men begint meestal met de koude visgerechten en men werkt zo langzaam via de warme gerechten op naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier. Smörgåsbord wordt als een buffet op een grote tafel gepresenteerd waarbij iedereen zelf kan uitzoeken wat hij wil eten.


Gravad Lax



Een van de bekendste rauwe zalm bereidingen is gravad Lax. Gedurende 2 dagen worden een stuk rauwe zalmfilet gekruid met een marinade van verse dille, suiker , zout en peperkorrels. Als de zalm gemarineerd is wordt deze in dunne plakken gesneden als voorgerecht of als onderdeel van een buffet. Lekker met een mosterd-dillesaus.

Het maken van smørrebrød is niet zo gemakkelijk als men op het eerste gezicht zou denken. Het duurt zelfs vier jaar voordat een vrouw bekwaam is en zich een Kalte Main Zelle (letterlijk: koude gezonde vrouw) mag noemen.

Hoewel het brood verborgen blijft onder het beleg, speelt het een belangrijke rol. Meestal is de basis bruin roggebrood ingesmeerd met gezouten boter. De ingrediënten die erop komen, moeten niet alleen van eerste kwaliteit zijn, ze dienen ook perfect bij elkaar te passen.


Enkele broodvariaties:


Røget sild: warme gerookte haringfilet met uien, bieslook, radijsjes en een rauwe dooier (in een uiringetje) op donker brood
Løvemad: tartaar met een garnituur van kappertjes, uien, bietjes, mierikswortel en een rauwe dooier
Fiskefilet med remoulade: gepaneerde en gefrituurde heilbotfilet op donker brood met remouladesaus en citroen
Frikadelle: in plakjes gesneden gehaktbal met zoetzure augurken op donker brood
Rejesalat: gekookte krab op een bedje van hardgekookt ei met dille, citroen en mayonaise op witbrood
Ribbensteg med rødkål: varkensgebraad met rode kool): in plakjes gesneden varkensgebraad op donker brood, met rode kool zoetzure augurken en gebakken pruimen
Røget ål med røræg: plakjes gerookte paling met roerei en bieslook op donker brood
Galle ost: pittige kaas op een boterham met reuzel en aspicstukjes, bedruppeld met rum
Kogt oksebryst: gekookte runderborst met geschaafde mierikswortel en ingelegde mosterdgroenten op donker brood
Røget laks: gerookte zalm met partjes citroen en versgemalen zwarte peper op witbrood
Kryddersild (gekruide haring): in zoetzure kruidenmarinade ingelegde haring met crème fraîche, kappertjes, uisnippers en dille op donker brood
Russisk salat: haringsalade van zure haring, uien en rode bietjes, gegarneerd met een kwartje hardgekookt ei, op donker brood.


Hakkebøf



Uit Denemarken komt dit heerlijke vleesgerecht van gehakte biefstuk met bruine saus.

Ook interessant