Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De leukste feitjes over… friet!

leuke-feitjes-over-friet.jpg

Friet is niet meer dan krokant gebakken aardappelstaafjes, maar toch een van de populairste gerechten ter wereld. En hoe simpel het gerecht ook is, er is veel over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat de Belgen niet de uitvinders zijn?

Friet heeft Franse roots

Jammer voor de Belgen die claimen dat ze de bedenkers zijn van die krokante aardappelstaafjes, maar friet heeft toch echt Franse roots. Met dank aan de apotheker, voedings- en gezondheidsdeskundige Antoine Augustin Parmentier. Tot aan de Franse Revolutie liepen de Fransen nog niet warm voor de aardappel, die als veevoer werd beschouwd. Toen Frankrijk door hongersnood werd geteisterd zorgde Parmentier dat de aardappel met zijn hoge voedingswaarden werd verspreid en gegeten. Pas in het begin van de negentiende eeuw werd ontdekt dat je de aardappel ook in olie kon bakken en werd de friet geboren. De Pont-Neuf zou de plek zijn geweest waar de eerste ‘pommes-frites’ zijn gebakken.

Ook naar België

Door toedoen van een zekere Frederic Krieger werd in de loop van de negentiende eeuw ook friet in België geïntroduceerd en rond 1840 verschenen de eerste Belgische frietkotten (snackbars). Tegenwoordig is België de grootste frietproducent ter wereld met 3,2 miljard kilo tot friet verwerkte aardappels per jaar, zo blijkt uit cijfers van de FEVIA (Federatie van de Voedingsindustrie in België).

French Fries

En toen was Amerika aan de beurt. Thomas Jefferson, ambassadeur in Frankrijk aan het einde van de achttiende eeuw, liet frieten serveren in het Witte Huis tijdens het diner na zijn verkiezing tot president. Maar pas veel later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, veranderde de Franse friet in de beroemde ‘french fries’. Tot op de dag van vandaag wordt patat zo genoemd in de VS.

En meer frietfeiten

In het Frietmuseum in Brugge kun je terecht als je nog veel meer over friet wilt weten. Het is het enige museum ter wereld dat zich heeft gespecialiseerd in het bakken en ontstaan van frietjes.

– Het Patatje oorlog heeft de naam van zijn uiterlijk gekregen: een slagveld van slordig toegevoegde ingrediënten.

– De Kapsalon is een vrij nieuwe uitvinding uit Rotterdam. Het is een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma en onder de gril gesmolten kaas, overgoten met verschillende sauzen en een beetje tomaat, sla en ui. Een gemiddelde Kapsalon bevat zo’n 1800 caloriën, wat neerkomt op bijna genoeg voor een hele dag (te vergelijken met twee middelgrote pizza’s).

Bron | Alles over friet, Anne de la Forest (uitgeverij Becht)

Ook interessant