Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De lekkerste hapjes voor een hartige Sintavond

de-lekkerste-hapjes-voor-een-hartige-sintavond.jpg

Ben je de marsepeinen snoepjes en brokken speculaas beu? Maak dan eens een paar hartige Sinthapjes.

Hartige banketletter
Klassiekers als een banketletter met amandelspijs kun je natuurlijk ook in een hartige Sintjasje steken. Met een vulling van mozzarella en lekkere Italiaanse kruiden tover je een heerlijke letter op tafel.

Ingrediënten
pakje bladerdeeg
1 ei
350 gram mozzarella, in kleine blokjes
100 gram geraspte kaas
1 potje zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
100 gram zwarte olijven zonder pit, fijngesneden
2 tl tijmblaadjes
3 el bladpeterselie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de plakjes bladerdeeg in een rechthoek naast elkaar, zodat ze 1 cm overlappen. Rol het glad tot er een geheel ontstaat. Neem een kom en meng de mozzarella, geraspte kaas, tomaatjes, olijven en de kruiden door elkaar. Verdeel het mengsel over de lengte van het deeg en rol het deeg op. Gebruik wat water om de randen goed dicht te maken en maak van de banketstaaf een letter. Klop vervolgens het ei los en bestrijk de bovenkant van de letter ermee. Bak het een half uurtje in de oven.

Tip: om de letter wat feestelijker te maken, strooi je wat geraspte kaas over de letter heen.

Pieten meatpops
Deze pieten meatpops staan hartstikke leuk op tafel. Het is ook nog eens handig fingerfood om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
blikje zwarte bonen
ketjap manis
peper
gehaktballetjes
cherry tomaatjes, gehalveerd
slablaadjes
bolletje mozzarella
ketchup
satéprikkers

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de satéprikkers een tijd in water weken. Prik aan de uiteindes een gehaktballetje zodat er nog een cm prikker erbovenuit steekt. Leg ze op een bakplaat. Scheur kleine stukjes mozzarella van het bolletje en leg er twee op de gehaktbal als oogjes. Als pupil gebruik je een klein stukje van een peperkorrel.

Lek de bonen uit en spoel ze goed af. Doe ze in een kom en prak ze met een vork tot er een puree ontstaat. Voeg er een scheutje ketjap aan toe en kneed tot er een plakkerige massa ontstaat. Neem een klein beetje en gebruik dit als haar van de pietjes. Bak het gedurende 15 minuten in de oven.

Dan is het tijd om het pietje te versieren! Snijd een aantal slablaadjes in een rondje en rijg deze onder het gehaktballetje als kraagje. Gebruik de halve cherrytomaatjes als hoed en steek hier een stukje sla in als veer.

Tip: om dit hartige hapje nog meer in de Sinterklaassferen te brengen, voeg je een paar verkruimelde kruidnoten toe aan jouw recept. Dit maakt het lekker kruidig.

Ook interessant