Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Hoe gezond zijn zoete aardappelen?

zoete-aardappel.jpg

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een exotisch ingrediënt dat
oorspronkelijk uit Mexico komt. Maar gelukkig zien we deze knol ook steeds vaker op de Nederlandse groenteafdelingen liggen. En terecht: zoete aardappelen zijn hartstikke lekker en gezond!

De zoete aardappel is er zowel in een langwerpige variant, als als rond exemplaar verkrijgbaar. In Nederland worden vooral lichtgele en rode aardappelen geïmporteerd.

Voordelen
De zoete aardappel is rijk aan zetmeel en gezonde suikers, maar hij zit ook boordevol gezonde vezels en vitamines. Zo bevatten zoete aardappelen bijvoorbeeld veel vitamine A, wat de huid fris en zuiver houdt. Deze vitamine zit bijvoorbeeld ook in wortels en tomaten. En nog een voordeel: zoete aardappels bevatten veel minder koolhydraten dan de gewone piepers.

Kopen en bewaren
De zoete aardappel is verkrijgbaar in toko’s, op markten, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de gewone supermarkt en in natuurvoedingswinkels. Let er bij het kopen op dat je exemplaren kiest die lekker stevig zijn en geen verkleuringen vertonen. Je kunt de aardappelen ongeveer een week op een koele, donkere plek bewaren, liever niet in de koelkast.

Diabetici
De bataat biedt ook wat voordeeltjes voor diabetici. Er zit een stofje in de aardappel die de bloedsuikerspiegel reguleert en het zorgt ervoor dat er geen piek in de insuline komt. Mensen met diabetes type 2 kunnen hier baat bij hebben.

Koolhydraten
De zoete aardappel is ook een fijn ingrediënt voor mensen die bezig zijn om wat kilootjes kwijt te raken. Er zitten veel gezonde vezels in de aardappel, die snel voor een vol gevoel zorgen. Daarnaast bevatten bataten complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam en zorgen ervoor dat je langere tijd geen hongergevoel krijgt.

Bereiden
Je kunt de zoete aardappel op verschillende manieren bereiden. Zo kun je ervoor kiezen om hem, net als de gewone aardappel, in ongeveer 15-20 minuten te koken. En wat dacht je van een lentestamppotje van zoete aardappel met wat spinazie en feta? Maar je kunt hem ook poffen, bakken of grillen, lekker in z’n schilletje.

Ook interessant