Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De gemakkelijke werklunch

gemakkelijke-werklunch.jpg

Neem eens wat anders mee naar je werk in plaats van brood.

Amber Albarda: “Na mijn eerste boek kreeg ik vooral van werkende mensen vaak de vraag wat ze tijdens de lunch het beste konden eten. Nederland is nu eenmaal broodland en vaak kun je in kantines en lunchzaken alleen maar sandwiches met een schrikwekkend hoog caloriegehalte krijgen.”

Brood, vooral snel in elkaar geflanst fabrieksbrood, bevat veel suiker en gist en zorgt niet bepaald voor een slank middenrif. En dan begin ik nog maar niet over de gevreesde lunch-dip. Deze ‘doe-het-zelf-en-neem-mee’-lunch lost al je problemen in deze richting op. Het is het voedzaamste en makkelijkste twaalfuurtje dat je kunt bedenken, mits je er op zondag een uurtje voor opoffert. De truc zit namelijk in de voorbereiding. Als die in orde is, hoef je de rest van de week ’s ochtends alleen nog maar een plastic bewaarbakje te pakken, de basis erin te scheppen en slechts een paar dingen vers bij te snijden. Olijfolie en zeezout erover en je hebt een soort sushi in meeneemvorm. Heerlijk en ongelofelijk voedzaam.

Voor 1 persoon, voor 5 dagen

Ingrediënten
• 300 g zilvervliesrijst, quinoa of couscous
• 300 g mungbonen, adukibonen, kikkererwten of linzen
• 5 eieren
• 150 g kipfilet, gebraden
• 200 g tofu of tempeh
• 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt
• 10 lente-uitjes of 1 prei
• 3 avocado’s
• verschillende groenten of kiemen of andere ingrediënten naar keuze
• olijfolie
• zeezout

Bereidingswijze
Maak op zondagmiddag je inbereidinggrediënten voor deze doe-het-zelf-lunch. Kook de rijst, quinoa of couscous of kook van alles een beetje zodat je de hele week kunt variëren. Laat afkoelen en bewaar in afsluitbare bakken in de koelkast. Doe hetzelfde met de bonen of peulvruchten.

Kook de eieren hard en bewaar ook deze in een afsluitbare trommel in de koelkast. Hierin blijft het vier tot vijf dagen houdbaar.

Pak ’s ochtends op weekdagen een afsluitbaar plastic bakje en vul dit met rijst, bonen, 1 ei, een stukje gebraden kip, tofu of tonijn. doe er een halve avocado bij. Snijd er een lente-uitje vers bij en voor de rest is het aan jouw creativiteit en voorraadkast. Alfalfakiemen, stukjes tomaat, klein gescheurde blaadjes sla, zongedroogde tomaatjes. Wat je ook maar lekker en gezond lijkt.

Een scheutje olijfolie en een goeie snuf zeezout erover, deksel erop, lepeltje mee en klaar. Handig, snel, voedzaam, lekker en een gegarandeerde hit. Veel van mijn cliënten hebben hun collega’s aangestoken. Leuk om mee te maken hoe de ene collega nog creatiever is dan de andere!

Eet jezelf slank, mooi en gelukkig
Steeds meer mensen krijgen last van dat laatste. Opgeblazen buiken, gebrek aan energie, allergische reacties, aankomen, een slechte huid, slecht kunnen concentreren en te weinig weerstand. Amber Albarda liep hier ook tegenaan en besloot er iets mee te doen. Zij schreef het succesvolle boek ‘Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig’, waar ze stap voor stap heeft uitgelegd wat ze heeft geleerd.

Kijk voor meer heerlijk gezonde recepten in het kookboek van Amber Albarda.

Ook interessant