Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De beste kooktechnieken voor thuis

keuken-jpg.jpg

Iedereen kookt op een andere manier. Het zal u verbazen op hoeveel verschillende keuken
manieren u eten kunt bereiden. De ene is gezonder dan de andere. Margriet zet
de meest gebruikte kooktechnieken voor u op een rij.

Kooktechniek 1: Koken
Koken is de meest bekende techniek en toegankelijk voor iedereen. U kunt gemakkelijk en snel allerlei producten bereiden door ze te koken op gas, op inductie, elektrisch of keramisch. Helaas verdwijnen tijdens het koken veel vitamines en mineralen. Vis kan beter op een andere manier bereid worden, omdat dit product erg kwetsbaar is.

Kooktechniek 2: Braden
Door te braden krijgt het vlees een “maillard reactie”, waardoor er een lekkere gebakken/gegrilde smaak aan het vlees ontstaat. Braden kan in een braadpan, maar ook in de oven als er grotere stukken vlees gebraden moeten worden. U kunt ook een braadzak gebruiken. Er hoeft dan geen boter toe gevoegd te worden en het braadvocht in de zak kan gebruikt worden als jus of saus.

Kooktechniek 3: Bakken
Producten kunnen snel bruinen en garen door ze te bakken in een pan of koekenpan. Als u bakt ontstaat er een maillard reactie, een chemische stofwisseling tussen reducerende suikers en aminozuren. Daarin ontwikkelt zich de specifieke smaakrichting. U moet wel boter, olie, vloeibare margarine of ander vet toevoegen. Als vetvrij alternatief is teflon goed te gebruiken. Uitdroging kan tevens voorkomen worden door het vlees te sprenkelen met vocht.

Kooktechniek 4: Stoven
Stoven is in principe vergelijkbaar met smoren, waarbij in een afgesloten pan een gerecht in vet wordt gegaard. Door te smoren krijgen vlees en groenten een stevige structuur. Bij stoven kan de groente eruit gelaten worden of erdoorheen en zit in het gerecht meer vocht. Vlees, vis of andere producten kunnen op de hittebron langzaam garen. U kunt hiervoor het beste een stoofpot gebruiken en vergeet niet de deksel op de pan te houden.

Kooktechniek 5: Wokken
Wokken is kenmerkend voor de oosterse keuken. Deze kooktechniek is snel en gezond. Voedingstoffen behouden namelijk hun vitamines en mineralen. Dat klinkt goed! Een wok is een halfronde, holle pan die in de oosterse keuken wordt gebruikt. We kunnen wokken in een wok (China) of in een wadjan (Indonesië) of in een Teppan Yaki (Japan). De wok kunt u ook gebruiken voor een roerbakgerecht of om te frituren.

Kooktechniek 6: Stomen
Alles boven de 100 °C kan gestoomd worden. Deze kooktechniek is geschikt voor zeer veel voedingsmiddelen. U hoeft geen boter of olie toe te voegen en u zult merken dat door vlees te stomen, het vlees veel sappiger blijft. Dat komt doordat het vocht beter in de cel blijft. Stomen duurt dan wel iets langer dan andere kooktechnieken, maar de mineralen en vitamientjes blijven wel beter behouden. Verschillende soorten voeding kunnen gestoomd worden. Het enige wat u waarschijnlijk zou moeten aanschaffen is een stoompan of stoommandje en als u het groots wilt aanpakken een echte stoomoven. Helaas heeft niet iedereen dat in huis.

Kooktechniek 7: Braadstomen
Een nieuwe kooktechniek is braadstomen. Braadstomen is een combinatie van de voordelen van braden en stomen, met behulp van een braadzak. Door deze unieke combi wordt het vlees extra mals en trekken kruiden er diep in. Een extra voordeel van braadstomen is dat u geen olie of boter toe hoeft te voegen. En door het gebruik van de braadzak blijven uw handen en de oven heerlijk schoon. U kunt gaan braadstomen in elke oven. MAGGI Braadstomen is nu verkrijgbaar in drie heerlijke varianten: Kip paprika, Kip provençaal en Kip knoflook. De Maggi Braadstomen mix is geschikt voor vier personen.

Recepten
Kip met ananas, rijst & doperwtenkokossalade >>

Kip met rozemarijnaardappels uit de over, sperziebonen en worteltjes >>

Kip tuttifrutti met couscoussalade >>

Pastasalade met kipfilet uit de braadzak >>

Ook interessant