Eten

De beste bewaartips voor bramen

bramen.jpg

Lekker, er liggen weer Hollandse bramen in de supermarkt! Maar behalve kerngezond, is deze zomervrucht ook relatief kwetsbaar. Margriet weet hoe je ze het langst vers houdt én hoe je de beste bramen uitkiest.

Bramen uit Nederland zijn al vanaf eind mei te koop. En dat is goed nieuws, want bramen worden gerekend tot één van de gezondste zomervruchten!

Barstensvol antioxidanten

Zo bevatten bramen veel vezels, zijn ze rijk aan vitamine E en danken de zomervruchten hun paarsblauwe kleur aan een flinke hoeveelheid anthocyanen. Van deze rood- en paarsblauwe kleurstoffen is bekend dat ze een sterke antioxidante werking hebben, en uit onderzoek blijkt zelfs dat ze een positief effect op je gewicht kunnen hebben.

Ook andere rode, paarse en blauwe vruchten, zoals aardbeien en blauwe bessen (maar ook de schil van aubergines), zijn rijk aan anthocyanen.

Klein maar fijn?

Integendeel! Hoewel van veel fruit- en groentesoorten, zoals tomaten, de kleinere exemplaren vaak meer smaak hebben, geldt voor bramen precies het tegenovergestelde: hoe groter, hoe lekkerder!

Controleer ze wel op kneuzingen, want die vergroten – net als bij andere vruchten – de kans op schimmelvorming. Regent het, of is het vochtig buiten? Controleer de bramen dan extra goed, want de vruchten rijpen sneller onder vochtige omstandigheden.

Vochtig buiten? Controleer de bramen dan extra goed!

Niet wassen onder de stromende kraan

Heb je de beste bramen gevonden? Je kunt ze dan het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Doe dit echter liever niet onder de stromende kraan, want bramen zijn erg kwetsbaar. Beter in een teiltje of bakje dus. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en haal beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de andere.

Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje.

‘Gespreid’ bewaren

Je kunt bramen het best uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Daar zijn ze één tot twee dagen houdbaar. Wil je er langer van genieten? Je kunt bramen ook invriezen. Leg ze dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvriezer kun je de vruchten tot twaalf maanden bewaren.

uitgelichte-havertaartjesLekker recept met bramen

Bramen zijn lekker door de yoghurt of havermoutpap, als garnering, in een vruchtensalade of op de taart. Wij vinden dit recept voor havertaartjes met mascarpone en bramen erg geslaagd. En ze zijn nog makkelijk te maken ook.

Bron | Verse Oogst, Voedingswaardetabel

Ook interessant