Eten

De 5 beste saladegeheimen

salade2.png

Wil je eens lekker variëren met je salades en zet je graag eens wat anders op tafel? Een echt verrassende salade maak je in een handomdraai met onderstaande tips. Geheim hoeft het niet te blijven, dus deel deze tips vooral met je vriendinnen!

Gezond eten is de laatste jaren steeds populairder geworden, zelfs jongeren eten liever vers dan fast. Vooral salades zijn populair onder jeugd. We geven ze geen ongelijk, natuurlijk! Bekijk de vijf geheimen voor een heerlijke salade:

Heerlijke basis
Veel mensen grijpen naar de ijsbergsla uit gewoonte. Maar probeer ook eens een veldsla, rucola of waterkers als groene basis voor een salade. Het is belangrijk om na het wassen de sla goed droog te maken in een sladroger of theedoek (doe de sla in de theedoek en draai deze als een centrifuge hard rond). Doe je dit niet, dan krijgt de sla een waterige smaak.

Denk ook eens outside the box, want bijna alles kan dienen als basis voor een verrassende salade. Wat dacht je van spinazie, witlof, gekookte aardappeltjes of kikkererwten? Allemaal een heerlijk beginpunt om een voedzame salade samen te stellen.

Zacht en crunchy, zoet en zout
Naast een lekkere basis is het belangrijk dat je let op de structuur van je ingrediënten. Zorg dat iedere salade iets zachts en iets knapperigs bevat. Denk bijvoorbeeld aan een oosterse salade met mango (zacht) en geroosterde cashewnoten (knapperig). Ook de combinatie zoet en zout maakt een salade lekker. Denk aan zoete rijpe tomaten met basilicum en zoute Parmezaanse kaas.

Meer dan alleen groen
Voor een spannende salade is het belangrijk dat je niet alleen groente gebruikt. Denk ook eens aan een mix van groente en fruit (witlof met mandarijn, rucola met blauwschimmelkaas en zoete peer).

Maar ook een lekkere mix van groente en fruit vraagt nog om iets extra’s. Wat dacht je van kaas, vlees of noten? Bijvoorbeeld frisse ijsbergsla met geitenkaas, rode druiven, knapperige gebakken spekjes en geroosterde pijnboompitjes. Of een salade van rucola, geroosterde pompoen en parmaham.

Kruidige smaakexplosie
Voeg aan iedere salade een handje verse kruiden toe. Dit zorgt voor een ware smaakexplosie in je mond! Basilicum bij een Italiaanse salade, koriander bij een oosterse salade of versnipper wat munt over je Marokkaanse kikkererwtensalade. En vergeet vooral de eetbare bloemen in de zomer niet. Strooi eens wat lavendelbloempjes of Goudsbloemen over je salade. Een feestje op je bord!

Dress it!
Het principe van een goede dressing is heel simpel: 3 delen olie versus 1 deel zuur. Als olie kun je kiezen voor goede olijfolie, sesamolie of walnotenolie. Als zuur kun je citroensap, limoensap, balsamicoazijn of witte wijn azijn gebruiken. Je kunt het zo gek maken als je wilt! Voeg hier een snufje peper en zout aan toe en shaken maar! Let op, gebruik vooral niet te veel dressing, want dan wordt je knapperige salade slap en dat is natuurlijk zonde!

Tot slot: Serveer je salade op een mooie schaal, dat doet wonderen!

 

Ook interessant