Fris en hartig in één taart! Met dit recept heb jij voortaan altijd een citroen-gembercake binnen handbereik. Het is alleen nog een kwestie van maken.
Dit recept voor citroen-gembercake is goed voor 8-10 stukken en is glutenvrij.
Dit heb je nodig:
300 g rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 g ongezouten boter + extra om in te vetten
5 eieren (M)
150 g boekweitmeel + extra om te bestuiven
150 g rijstmeel
100 g chiazaad
3 tl gemalen kaneel
1 tl gemberpoeder
rasp en sap van 1 (biologische) citroen
Voor de topping:
1 zakje vanillesuiker
200 g zure room
1 (biologische) citroen, in plakjes
1 el chia-zaad
Extra nodig: springvorm van 24 cm doorsnede, ingevet en bestoven met boekweitmeel.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele onder- en bovenwarmte).
Mix voor de suiker, vanillesuiker en boter glad.
Klop er één voor één de eieren door en meng verder. Voeg het boekweit- en rijstmeel, het chiazaad, de specerijen en de citroenrasp en het -sap toe en klop tot een glad cakedeeg.
Schep het beslag in de vorm en bak de cake in ± 50 min. gaar en lichtbruin in het midden van de oven.
Controleer de gaarheid met een satéprikker. Haal de cake uit de oven, verwijder de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Vermeng voor de topping de zure room met de vanillesuiker en schep op het midden van de cake.
Garneer met de citroenplakjes en het chiazaad.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 50 min. oventijd + 1 uur afkoelen
Ziet er goed uit!
Productie | Colette Beyne Fotografie | Wout Hendrickx
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-04. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.