Eten

Wat is het razend populaire Dalgona-koffie en hoe maak je het zelf?

dalgona-koffie.jpg

Misschien heb je het al een paar keer op internet voorbij zien komen: Dalgona-koffie. Maar wat is dat dan precies? Dit drankje is overgewaaid uit Zuid-Korea en schijnt de populariteit helemaal waard te zijn. We leggen je deze variatie op je standaard kop koffie uit en Margriet-redacteur Quirine testte zelf het simpele recept.

Het koffiedrankje heeft zelfs al een eigen hashtag op social media: #dalgonacoffechallenge. 

Dalgona-koffie, wat is dat?

De Dalgona-koffie dankt zijn naam aan een Zuid-Koreaans karamelsnoepje. En daarmee kun je waarschijnlijk meteen al raden waar dit koffiedrankje naar smaakt. Deze zoete karamel koffie bestaat voor het grootste gedeelte uit koude melk en opgeklopte koffieroom. Dalgona-koffie is overigens niks nieuws, maar sinds januari kwam het op het internet ineens overal voorbij nadat de Zuid-Koreaanse acteur Jung Il-woo dit op nationale televisie dronk. 

Zelf Dalgona-koffie maken

Dit fluffy koffiedrankje ziet er niet alleen als een soort overheerlijk toetje uit, het schijnt ook nog eens erg lekker te zijn. Benieuwd? Het recept is simpel. Je hebt de vier ingrediënten om Dalgona-koffie te maken waarschijnlijk al in huis. Dit heb je namelijk nodig:

  • Oploskoffie: 2 eetlepels
  • Heet water: 2 eetlepels
  • Suiker: 2 eetlepels
  • Melk 

Meng de oploskoffie met de suiker en het water en klop dit door elkaar. Je kunt dit doen met een garde, maar het duurt ongeveer 8 minuten tot je de juiste luchtige substantie hebt. Daarom is een mixer misschien prettiger om lamme armen te voorkomen. Als het mengsel goed luchtig is geworden schenk of lepel je dit in een glas dat voor tweederde gevuld is met melk. Hierdoor komt het mengsel er als een soort toefje bovenop liggen. Even goed roeren en je Dalgona-koffie is klaar. Wil je er een echte ijskoffie van maken? Dan kun je er ook nog wat ijsblokjes aan toevoegen. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten melk, warme melk en matcha-poeder of cacao. 

Lees ook: Wat is er nu precies wel en niet gezond aan koffie?

Margriet-redacteur Quirine testte het thuis

“Ik zag de #DalgonaCoffee trend voorbij komen op Instagram en omdat ik nogal fan ben van romige, zoete dingen, was ik meteen om. Gewapend met een pot goedkope oploskoffie, suiker, garde en melk ging ik aan de slag. Bij het roeren sloeg de twijfel toe: het zou toch luchtig en fluffy moeten worden? Mijn mengsel was meer een soort plakkerige, gesmolten toffee. Een snelle proeftest was ook niet succesvol: het smaakte naar hele bittere, sterke drop. Vijf minuten roeren en een lamme arm later gaf ik het op. Ik vulde mijn glas met melk en een heleboel ijsklontjes, en gooide de plakkerige toffee-drab er bovenop. Natuurlijk zag het er niet zo mooi en lekker romig uit zoals op Instagram. Maar: na nog even doorroeren begon er toch eindelijk iets te ontstaan dat op een ijskoffie leek. En na het proeven bleek het er óók nog eens naar te smaken. Zoet en ongezond, maar wel lekker. Ja, ik ben fan! Maar de volgende keer pak ik wel de elektrische mixer.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLEeten
Beeld | iStock

Ook interessant