Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dag van de brownie: zó maak je een heerlijke amandelbrownie

dag-van-de-brownie-zo-maak-je-een-heerlijke-amandel-brownie.jpg

Brownies: wie houdt er nou niet van? Je kunt ze op een rustige zondagochtend voor jezelf bakken of eten tijdens een feestelijke gelegenheid, zoals kerst. Vandaag is het de dag van de brownie. Een goed excuus om deze heerlijke amandelbrownie te bakken.

Om je vingers bij af te likken zo lekker!

Dag van de brownie

Net als de internationale dag van de kokosnoot en chocolade, bestaat er dus ook een internationale dag om het bestaan van de brownie te vieren. En dat is vandaag, op 8 december. Dé perfecte gelegenheid om iets lekkers voor bij de koffie te bakken. Maar waar komt deze overheerlijke chocolade-verwennerij eigenlijk vandaan? International brownie day komt uit Amerika, waar de brownie van oorsprong ook vandaan komt. Aan het eind van de negentiende eeuw besloot een groep vrouwen naar een beurs te gaan en wilden graag een cake in hun lunchpakket meenemen. Een chef-kok bakte voor deze dames een brownie die ze mee konden nemen: een cake die minder snel uit elkaar zou vallen, omdat hij niet luchtig is. En zo is uiteindelijk de brownie tot stand gekomen.

Dit heb je nodig voor 12 stuks:

  • 150 g walnoten
  • 2 dl kokosolie
  • 200 g amandelmeel
  • 100 g speltbloem
  • 3 dl ahornsiroop/agavesiroop
  • 40 g cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 dl rijstmelk/melk naar keuze
  • 1 eetlepel vanille-extract

Zo maak je deze heerlijke amandelbrownie

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Hak de walnoten in kleine stukjes. Zet 50 g apart voor de garnering.
  3. Smelt de kokosolie en schenk die in een grote kom. Voeg de resterende ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar om een gelijkmatige textuur te krijgen.
  4. Bekleed een bakblik van 40x25x3 cm met bak­papier. Schenk hierin het mengsel tot op ongeveer 2½ cm hoogte.
  5. Bak het mengsel 18 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de brownie uit de oven en strooi de gehakte wal­noten erover, druk ze aan zodat ze er niet los op liggen.
  6. Laat de brownie afkoelen bij kamertemperatuur. Zet ’m vervolgens 30 minuten in de koelkast zodat hij volledig kan opstijven – en zijn fudge power kan ontwikkelen. Snijd ’m in 12 stukjes en geniet van je amandelbrownies.
Dag van de brownie: zó maak je een heerlijke amandelbrownie

Tip: Het best kun je de amandelbrownies nét niet helemaal gaar laten worden, zodat ze nog echt kleverig en fugdy zijn. Wanneer je ze in de koelkast koud laat worden, stijven ze op en worden ze iets wat perfect tussen fudge en brownies valt.

Brownie met witte chocolade

Heb je zin om een brownie te bakken, maar eet je liever witte chocolade? Dat kan ook! Probeer dan eens de blondie met witte chocolade, citroen en pistache. Deze heerlijke brownie is net even anders dan de amandelbrownie, maar als chocoladeliefhebber ook zeker het proberen waard.

Werkt de video niet? Klik dan hier om deze te bekijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Awareness Days
Recept | Margriet 2019
Beeld | Getty Images

Ook interessant